Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Letná zábava na motorovom člne

Datum: 19.04.2023

Predstava ležania na pláži nie je pre istú skupinu ľudí príliš lákavá. Ak už teraz máte nočné mory z toho, ako vás partnerka prinúti celú dovolenku preležať pri vode, máme pre vás riešenie.

Letná zábava na motorovom člne

Navrhnite partnerke, aby ste si prenajali motorový čln. S člnom sa dá plaviť na mnohých vodných tokoch na Slovensku. Spoznajte slovenské vodné nádrže a rieky z iného pohľadu!

Možnosti kormidlovania motorového člna

Na všetky vodné dopravné prostriedky s výkonom vyšším ako 4 kW musíte vlastniť oprávnenie na kormidlovanie. Toto oprávnenie sa volá vodca malého plavidla. Vďaka preukazu vodca malého plavidla budete môcť v závislosti od kategórie preukazu riadiť rôzne veľké a silné plavidlá. V kategórii A ide o plavidlo, ktorého výkon je nad 20 kW a v béčkovej kategórii ide o loď s výkonom do 20 kW s hmotnosťou do 1000 kg. Bez preukazu vám hrozí pokuta a v prípade havárie neuhradenie poistného krytia.

Ak sa vám kormidlovanie menšieho plavidla zapáči, môžete pokojne rozmýšľať, kde kúpiť jachty na predaj. Pre kormidlovanie väčších lodí na mori vám kurz vodcu malého plavidla nebude stačiť. Budete sa musieť dopracovať k vyššiemu stupňu, a to kapitánskemu preukazu.

Kde sa dá s motorovým člnom plaviť

Pri predstave plavby s člnom si skoro každý vybaví Dunaj. Je pravda, že náš najväčší tok je vďaka výške hladiny vhodný na plavenie počas celého roka. Dunaj je po celom toku prejazdný. Okrem Dunaja máte na výber i iné rieky a vodné plochy. Ide napríklad o Bodrog, Baťov kanál alebo Malý Dunaj. Z vodných plôch sú obľúbené Zemplínska Šírava, Oravská priehrada, Liptovská Mara alebo Kraľovany.

Podľa Dopravného úradu SR je definícia povolených vodných tokov trochu šalamúnska. Stránka úradu tvrdí, že na území Slovenskej republiky je plavba na vnútrozemských vodných cestách povolená, ak je takáto vodná cesta splavná pre daný typ plavidla a plavba na nej nie je zakázaná. Podľa dopravného úradu je na vás, aby ste si prácne zisťovali, kde je plavba zakázaná resp. čo nie je zakázané, je povolené.

Ako vyzerajú motorové člny

Motorové člny síce nevyzerajú ako lode na predaj slúžiace na plavbu po mori, ale niektoré z nich sú vskutku dobre vybavené. Motorové člny majú polstrované sedadlá, takže sú pre pasažierov pohodlné. Vo väčšine člnov je zabudovaná malá chladnička - studené drinky v lete sú na nezaplatenie. Väčšie člny disponujú plošinou na opaľovanie, audio systémom alebo navijakom pre pomôcky na vodné športy.

 

 

 

 

Čítané: 1781 x