Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Lasice – môžem sa ich zbaviť bezpečne a efektívne zároveň?

Datum: 26.05.2023

Už na začiatok treba zdôrazniť, že lasice majú štíhle, pretiahnuté telo s malou, avšak plochou trojuholníkovou hlavou. Majú malé, zaoblené uši, ale veľké oči a špicatý ňufák s dlhými fúzmi. Ich chrbát je zvyčajne hnedý, sivý alebo čierny, avšak majú bielu alebo žltú bradu a brucho.

Lasice – môžem sa ich zbaviť bezpečne a efektívne zároveň

Samce sú oveľa väčšie ako samice. Lasice sú dobre prispôsobené a patria medzi dravé zvery - mäsožravé. Majú vysoko aktívny životný štýl a flexibilný reprodukčný systém, aby využili nárast populácie koristi, keď k tomu dôjde. Kvôli týmto vlastnostiam existuje niekoľko zaujímavých faktov o lasiciach.

Správanie lasíc

Lasice sú teritoriálne a pravidelne hliadkujú na obrovskej ploche. Samce a samice žijú na rôznych územiach, hoci sa môžu mierne prekrývať. Za jedinú noc môžu pri love prejsť až 2 km. Zvyčajne majú niekoľko rôznych brlohov, ktoré navštevujú v rôznych intervaloch. Štíhle telo a malá hlava im umožňujú loviť korisť ukrývajúcu sa v norách, pričom ju následne usmrtia jediným uhryznutím do zátylku. Prebytočnú potravu si často ukladajú do skrýš blízko vchodu do jedného zo svojich hniezd. Taktiež majú tendenciu pohybovať sa po zemi v sérii krátkych slučkových skokov a často zastavujú, aby sa postavili na zadné nohy a preskúmali tak svoje prostredie či dané okolie. Sú tiež vynikajúcimi horolezcami.

Ako sa lasice rozmnožujú?

Lasica dosahuje pohlavnú dospelosť vo veku 1 až 2 rokov. Samica pripravuje hniezdo na chov, ktoré sa často nachádza v starej myšacej nore. Gravidita trvá približne 1 mesiac a samica bežne odchová 3 až 6 mláďat každý rok.    

Predátori lasíc

Napriek ich rýchlej a obratnej povahe malá veľkosť lasíc znamená, že sa nimi živí množstvo rôznych predátorov v celom ich prirodzenom areáli. Dravé vtáky ako sú sovy, jastraby a orly, ktoré ich dokážu zbadať z výšky na oblohe, sú spolu s líškami a hadmi najbežnejšími predátormi lasice. Lasice sú tiež korisťou domácich mačiek a psov v oblastiach, kde sa vyskytujú v blízkosti ľudských sídiel. Ich oportunistická povaha však tiež znamená, že poľnohospodári ich považujú za škodcov a sú často prenasledované za „krádeže“ dobytka, a to najmä hydiny a vajec. V niektorých oblastiach po celom svete sú lasice ohrozené stratou biotopu a nedostatok druhov ich koristi môže mať tiež ničivé účinky na miestne populácie.

Čím sa lasice prevažne živia?

Vedeli ste o tom, že lasice pri rozrušení môžu vydávať niekoľko zvukov vrátane syčania a štebotania? Ich hlavnou korisťou sú králiky, piskory, vtáky, vtáčie vajcia, potkany, myši a hraboše. Je tiež možné, že súčasťou ich stravy je ovocie a hmyz. Existuje tiež niekoľko správ o tom, že to môžu byť aj ryby na morských pobrežiach, čo viedlo k domnienke, že ide pôvodne o pobrežné zvieratá.

Pri love sú najdôležitejšie predovšetkým ich čuch a sluch. Akonáhle sú ich obete nájdené, sú chytené v niekoľkých medziach; lasice môžu ovinúť svoje telá okolo veľkých myší alebo malých potkanov, aby si ich podmanili. Napriek tomu, že sú oveľa väčšie ako lasice, lovia aj spomínané králiky. Priemerný králik má niekoľkonásobok hmotnosti lasice, pričom samice sa ku králikom opatrne približujú, zastavia a postavia sa na zadné, aby odhadli vhodnú vzdialenosť.

Ako sa môžem lasíc zbaviť?

Pasca na kuny, mačky, potkany, krysy, lasice a tchora je odchytová pasca na lasice. Jedná sa o najpredávanejšiu pascu nielen na lasice, ale tiež kuny, mačky, potkany, krysy a tchora s výborným pomerom ceny a kvality. Univerzálny sklopec s pevnou konštrukciou je možné využiť v akomkoľvek teréne, dokonca aj vo vode. Vzhľadom k tomu, že je sklopec ošetrený proti korózii, je možné ho používať za každého počasia, a napriek tomu vydrží niekoľko rokov. V tejto priechodná pasci s dvomi vstupmi zvieratá vidia na druhú stranu, cíti sa bezpečnejšie, a preto do nej vstupujú spravidla rýchlejšie.

Deramax®-Trap – Ultrazvukový plašič slúži na ochranu vnútorných i vonkajších priestorov pred lasicami, ale tiež mačkami, psami a divokou zverou či líškami a zajacmi. Výhodou je, že umožňuje vygenerovať ultrazvukové signály s veľmi vysokou hladinou akustického tlaku, pri minimálnej spotrebe energie. Optimalizovaná pulzná prevádzka plašiča a tým aj pulzný odber energie z batérie znamená niekoľkonásobne vyššiu efektivitu využitia kapacity batérie oproti bežným typom batériových plašičov. A to znamená niekoľkonásobné predĺženie doby výdrže batérie.

Energy Gel FISH Universal Total Odor 230g StopPest pôsobí podobne ako energetické nápoje. Hlodavce majú ku gélu voľný prístup, vďaka obsiahnutým zložkám je gél veľmi atraktívny, čim dochádza k predávkovaniu, rozbúšeniu srdca a následne k jeho zástave. Ide však o nehumánny spôsob odchytu lasíc, čo treba pred použitím zvážiť.

Doska Mickey Catspapierová je lepová doska, ktorá sa používa k odchytu myší, potkanov a lasíc. Výhodou je, že dosku je možné zložiť do tvaru tunela pre ešte účinnejší odchyt a taktiež je samotný účinok natoľko vysoký, že sa hlodavec neodlepí. Pascu je možné opakovane použiť, kým je lepivý účinok dostatočne silný.

Deramax-Dual Elektronický odpudzovač krtkov a hryzcov je vysoko výkonný zvukový a vibračný odpudzovač-plašič krtkov, hlodavcov, hrabošov a pod. Tieto elektronické plašiče generujú zvuk a vibrácie na veľmi nízkych frekvenciách. Chránia vonkajšie priestory pred škodcami, ktorí žijú v pôde ako sú krtkovia, hlodavce, piskory, hraboše alebo hady a zároveň sú bezpečné pre človeka, aj domáce a hospodárske zvieratá.

 

 

 

Čítané: 2482 x