Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Hlavné rozdiely medzi látkovým a pevným stanom na auto

Datum: 08.06.2023

Pri výbere stanu na auto narazíte na dilemu, aký model kúpiť. Na výber máte látkový stan a stan s pevnou škrupinou. V komforte spania a prevážania sa oba stany nelíšia.

Hlavné rozdiely medzi látkovým a pevným stanom na auto

Ich rozdiely spočívajú v iných vlastnostiach. Aké výhody a nevýhody majú obidva typy autostanov?

Ako pripevniť stan na strechu auta

Autostany je možné pripevniť na strechu vozidla malých automobilov a tiež SUV. Veľkosť vozidla nerozhoduje, ale rozhoduje jeho nosnosť. Nikdy nepreťažujte vozidlo, pretože riskujete poškodenie strechy i kolies automobilu. Myslite na to, že na strechu vyložíte stan, ktorý niečo váži. Následne si do stanu ľahnete vy. Niekto zabudne prirátať k nosnosti vozidla náklad v kufri alebo nosiče bicyklov pripevnené na ťažné zariadenie. Berte do úvahy všetky tieto aspekty.

Na inštaláciu stanu na strechu budete potrebovať jedného pomocníka, pretože je stan o niečo ťažší ako klasický. Dokúpiť musíte aj strešné nosiče, na ktoré sa stan na auto pripevňuje. Autostany sa dodávajú s príslušenstvom, pomocou ktorého stan priskrutkujete k nosiču. Ideálne je stan postaviť do stredu strechy. Zlepšíte aerodynamiku a ovládanie vozidla. Niektoré stany na auto majú v boxe miesto na uloženie drobností, čím sa podobajú na strešné boxy.

Látkový stan na auto

Autostany v látkovom prevedení sú jedinou možnosťou pre rodiny. Ich nosnosť býva vyššia ako 250 kg. Priestor na spanie je dostačujúci pre dve dospelé osoby a dve deti. Tkanina, z ktorej je stan vyrobený, nepremoká. Dokúpiť je možné zatepľovaciu vložku a zvýšiť tak teplotný komfort vo vnútri stanu.

Na streche vozidla zaberie látkový stan menej miesta ako pevný. Vo väčšine prípadov vám zostane miesto na uloženie športového náradia. Rozloženie stanu trvá maximálne 5 minút. Vytiahnete rebrík, upevníte ho k zemi a stan sa vysunie do výšky. Spodná časť stanu je tvorená matracom a v streche sa nachádza strešné okno. Látkové stany sú lacnejšie ako pevné.

Pevný stan na auto

Stany na auto s pevnou škrupinou si užijú single kemperi alebo páry. Stan sa rozloží sám po vysunutí západky. Tieto stany sú veľmi odolné, vyrábajú sa z hliníka alebo ABS plastu. Po daždi nemusíte čakať na uschnutie textílie ako pri látkovom stane, takže stan lepšie odoláva plesniam. Tvrdá schránka stanu môže slúžiť ako menší strešný box. V ostatnom sa tento stan podobá na látkový – má strešné okno i dno tvorené matracom.

 

 

 

Čítané: 2207 x