Rozšírené hľadanie
Piatok 3. Máj 2024 |
meniny má Galina

Tipy, ako sa starať o drevenú podlahu

Datum: 29.07.2023

Napriek tomu, že v novostavbách preferujú ľudia moderné typy podláh, drevené sa nájdu vo veľa domoch či bytoch. Pri rekonštrukcii nemusíte drevenú podlahu vymeniť.

Tipy, ako sa starať o drevenú podlahu

Ak je v dobrom stave, bude vám slúžiť ešte dlhé roky. Je zrejmé, že o drevo sa musíte starať a venovať mu o niečo viac času ako podlahe keramickej či laminátovej. Ktoré kroky pri údržbe drevenej podlahy nesmiete vynechať?

Drevenú podlahu vysávajte a utierajte z nej prach

Na drevené podlahy nepoužívajte mopy s tvrdými štetinami. Môžete ich však umývať vlhkým mäkkým mopom alebo ich vysávať. Pozor na to, že niektoré bežné saponáty môžu drevo poškodiť. Na drevenú podlahu je lepšie použiť len čistú vodu. Mop alebo handru poriadne vyžmýkajte. Snažte sa o utieranie podlahy tým smerov, kam vedú drevené ryhy.

Renovácia drevenej podlahy voskovým olejom

Drevené podlahy pukajú z rôznych dôvodov. Niekedy ide o mechanické poškodenie nožičkami skríň alebo sedačiek, inokedy ide o prílišné teplo a zimu v miestnosti. Niektoré podlahy vplyvom vlhkosti prasknú a vytvoria sa v nich väčšie ryhy. Je preto nutné, aby ste v miestnostiach udržiavali primeranú vlhkosť okolo 50 % a teplotu približne 20 stupňov. Drevu nerobí dobre vlhkosť a ani príliš vysoká teplota. V niektorých domácnostiach nie je možné udržať uvedenú vlhkosť a renovácii podlahy sa nevyhnete. Nebojte sa, nejde o komplikovaný proces.

Hlbšie či širšie ryhy odporúčame vyplniť tmelom na drevo, ktorý je možné kúpiť v rôznych farbách. Menšie ryhy sa časom zacelia, keď použijete na renováciu tuhý voskový olej. Laky, farby i oleje na drevo sa dajú kúpiť v predajniach farby laky. V predajniach farby laky kúpite prípravky na drevo, steny a môžete využiť aj službu miešanie farieb. Pri využívaní prípravkov na drevo sa vždy riaďte pokynmi ohľadom množstva a použitia prípravku podľa návodu na obale.

Ošetrenie podlahy olejom alebo lakom

Raz za tri roky sa odporúča drevené podlahy pretrieť olejom alebo lakom. Lakované drevené podlahy sa dobre udržiavajú, je ich možné umývať. Nalakovaná podlaha je menej klzká, jej povrch je zjednotený a mala by odolať poškriabaniu. Nevýhodou je, že lakovaná podlaha musí vysychať aspoň 24 hodín. Lakovanie sa neodporúča v domoch, kde je vlhkosť príliš vysoká. Do vlhkého prostredia je lepšie zvoliť ošetrenie podlahy olejom.

Oleje vyzerajú na dreve skvele. Drevo síce vplyvom pôsobenia oleja mierne stmavne, ale na druhej strane sa pekne zvýrazní jeho štruktúra. Naolejované podlahy by nemali byť náchylné na praskanie. Ide vlastné o impregnáciu povrchovej štruktúry podlahy. Ošetrenie olejom nevydrží na veky. Mali by ste ho opakovať každé 2 až 3 roky.

 

Čítané: 2046 x