Rozšírené hľadanie
Streda 1. Máj 2024 |
meniny má Sviatok práce

Ako často kontrolujete uskladnené pneumatiky?

Datum: 03.08.2023

Prezuť sezónne pneumatiky, uložiť ich do garáže a vytiahnuť až po sezóne môže byť chybou. Možno krútite hlavou, že to nie je pravda, pretože ste pneumatiky uložili správne.

Ako často kontrolujete uskladnené pneumatiky?

Vytvoriť podmienky na uskladnenie pneumatík neznamená len ideálne okolité prostredie. Pneumatiky by ste mali z času na čas skontrolovať.

Čo robiť po demontáže pneumatík

Ak ste sa rozhodli pneumatiky demontovať sami, musíte dbať na niekoľko krokov pred ich uskladnením. Je jedno, či vymieňate zimné, alebo letné pneumatiky, musíte obom venovať rovnakú pozornosť. Samozrejme, že jednoduchšie je, keď necháte všetko na servis. Informujte sa o možnostiach skladovania pneumatík priamo v pneu servise. Služby nie sú drahé a vy budete bez starostí.

Vymieňate pneumatiky v garáži? Postarajte sa o ich dôkladné očistenie. Vizuálne sa môžu zdať čisté, ale v drážkach sa iste nachádzajú zvyšky nečistôt z vozovky. Dezénu škodia posypové materiály, oleje a tiež drobné kamienky zapichnuté medzi lamelami. Všetky tieto nečistoty odstráňte. Pneumatiky umyte autokozmetikou a vodou. Musíte ich nechať dôkladne uschnúť a až následne ich uložiť podľa pravidiel. Pozor na vlhkosť si dávajte hlavne v prípade, že pneumatiky ukladáte do obalov. U pneumatík na ráfikoch skontrolujte tlak v pneumatikách. Nezabudnite označiť, na ktorej náprave boli pneumatiky nainštalované a po sezóne ich namontujte obrátene.

Kam s demontovanými pneumatikami

Zakázané miesta na skladovanie sú terasy, balkóny, záhrady či záhradné domčeky. Pneumatiky do exteriéru nepatria. Praží na ne slnko, sú vystavené vysokým a nízkym teplotám, vlhkosti. Dobré podmienky na skladovanie bývajú v garáži a v pivnici. Obe miesta musia byť odvetrávané, so stabilnou teplotou a tmavé. Uistite sa, že nie sú pneumatiky uložené pri okne alebo blízko chemických látok.

Dva spôsoby uskladnenia pneumatík

Pneumatiky sa uskladňujú odlišne podľa toho či sú na ráfikoch. Pneumatiky na ráfikoch je ideálne zavesiť na stenu na háky. Vo výške sú najviac v bezpeční. Vieme, že s ráfikmi nejde o lacné pneumatiky, ale kúpiť ich s ráfikmi sa oplatí. Ak nemáte možnosť zavesenia, položte pneumatiky do stĺpika nad seba.

Pneumatiky na ráfikoch sa ukladajú vedľa seba. V oboch prípadoch je dôležité pneumatiky skontrolovať raz do mesiaca a o pár centimetrov ich prevrátiť. Zabránite tak tvorbe deformácií a iných poškodení.

 

Čítané: 2591 x