Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Ako správne reagovať, keď zapadnete do záveja

Datum: 07.12.2023

Pre motoristov je jednou z najnáročnejších situácií počas zimného obdobia zapadnutie do snehového záveja. Mnohí šoféri netušia, ako v takejto situácii reagovať a hlavne, ako zapadnutiu predísť. Pred zimou si preto dajte čas na technickú prípravu a zabezpečte, aby vaše vozidlo bolo schopné zvládnuť všetky situácie, ktoré môžu počas jazdy v zimných mesiacoch nastať.

Ako správne reagovať, keď zapadnete do záveja

Predchádzajte zapadnutiu so snehovými reťazami

Zapadnutie do snehového záveja môže byť stresujúcou skúsenosťou, ale správne opatrenia a hlavne výbava vás od tejto skúsenosti ochránia. Používanie snehových reťazí je investíciou do bezpečnejšej a plynulejšej jazdy v zimných podmienkach alebo počas jazdy v zabahnenom území. Snehové reťaze vyrobené z kovu sú proti zapadnutiu najúčinnejšie. Kúpiť sa dajú tiež textilné varianty, ale tie viac pomáhajú na ľade. V hlbokom snehu nie sú až tak účinné ako kovové. Overte si výsledky, ktoré uverejňujú testy pneumatík v motoristických časopisoch a podľa nich si vyberte vhodné reťaze.

Snehové reťaze výrazne zlepšia trakciu a umožnia plynulý pohyb aj v náročných zimných podmienkach. Snehové reťaze poskytujú väčšiu stabilitu a adhéziu na snehu i na ľade. Dajte prednosť reťaziam so systémom rýchleho upínania a so šikmou stopou, ktorá pokrýva celý povrch behúňa pneumatík.

Ako sa správať na cestách počas zimných mesiacov

Pri jazde v zimných podmienkach je kľúčové mať namontované zimné pneumatiky a prispôsobiť rýchlosť aktuálnym poveternostným podmienkam. Pomalšia jazda dáva vodičovi viac času na reakciu a znižuje riziko straty kontroly nad vozidlom. Dodržujte predpísanú vzdialenosť medzi vozidlami. Dlhšie rozstupy pridávajú sekundy navyše, predĺžený reakčný čas zabráni nebezpečným situáciám, napríklad náhlemu brzdeniu.

Zabezpečte, aby ste boli vždy viditeľní. Využívajte smerovky a brzdové svetlá, v prípade nutnosti aj hmlovky. V zime častejšie preverte stav všetkých svetlometov. Do výbavy dokúpte ťažné laná a vyslobodzovacie pásy alebo lopatu.

Čo robiť, keď zapadnete do snehového záveja

Je prirodzené cítiť sa znepokojene, keď ste uväznení v záveji, ale dôležité je zachovať chladnú hlavu. Ak máte mobilný telefón, kontaktujte cestnú pomoc alebo záchrannú službu. Požiadajte o pomoc okoloidúce vozidlá. Niektorí motoristi so sebou vozia lopatu a pomôžu vám s vyslobodzovaním auta. Snažte sa s autom vyjazdiť niekoľkocentimetrový priestor okolo kolies tak, že sa budete pohybovať s autom dopredu a dozadu. Pozor však na prudké pridávanie plynu, ktoré spôsobí hlbšie zaborenie kolies do snehu.

Gabriela Kudláčová – senior copywriter

 

 

Čítané: 2649 x