Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Postarajte sa o ne a ony sa postarajú o vás. Ako prať pracovné nohavice?

Datum: 16.02.2024

Kľaknete si, v náhlivosti si do nich utriete ruky alebo sa vám o nohy čosi oprie počas práce. Na montérky sa denne práši, no ony sú napriek tomu pripravené udržať vás v teple a vďaka odolným materiálom aj v pohodlí a bezpečí. Ako pracovné nohavice správne prať?

Ako prať pracovné nohavice

Poriadne ich vyprášte

Než pracovné nohavice hodíte do práčky, zvyknite si na pár úkonov. Ak používate opasok, najskôr ho z nohavíc odstráňte. Potom prezrite všetky vrecká nohavíc, aby sa nestalo, že spolu s nimi operiete aj nejaké náradie, pero či zabudnutú vreckovku.

Následne ich poriadne pretrepte, najlepšie vonku na vzduchu, aby ste z nich odstránili všetky väčšie nečistoty a prach. Vaša práčka by sa vám po rokoch prania pracovných odevov určite poďakovala, pretože piliny, betón ani seno jej útrobám nerobia dobre.

Pred praním uzatvorte všetky zipsy, a pokiaľ sa chystáte prať nohavice s reflexnými prvkami, prevráťte ich naruby. Majú vaše pracovné nohavice aj chrániče kolien? Ak v nich nie sú napevno, perte ich zvlášť.

Keď budete nastavovať program prania, riaďte sa vždy pokynmi výrobcu. Pracovné odevy sú zhotovené z odolných materiálov a vydržia aj časté pranie pri vyšších teplotách, čo oceníte najmä v prípade oblečenia znečisteného mastnotou. Montérky ani iné pracovné nohavice nikdy nesušte v sušičke, ale na vzduchu.

Odstraňovanie škvŕn na pracovných nohaviciach

Aby vaše montérky vyzerali a slúžili skvele celé roky, naučte sa pri praní nepoužívať bielidlá a čistiace prostriedky na báze chlóru. Čistiace prostriedky by nemali ovplyvniť farbu ani materiál nohavíc. Na oleje zaberajú chemické rozpúšťadlá, ale aj odstraňovače škvŕn, ktoré si navyše poradia aj s farbami či nepríjemným zápachom.

Silne znečistené alebo zapáchajúce pracovné nohavice môžete nechať namočené v roztoku so sódou bikarbónou alebo s marseillským mydlom. Aby ste pracovné oblečenie zbavili zápachu, môžete do prania pridať hrnček octu.

Sóda bikarbóna sa ukazuje ako najuniverzálnejší prostriedok proti škvrnám a neželaným pachom. Rovnako ako bežný prostriedok na riad si poradí aj s mastnými škvrnami na montérkach.

Prach ich zničí

Nebojte sa pracovné nohavice pravidelne prať. Prach môže časom zničiť ich vlákna a budú náchylnejšie na oder. Každý materiál však potrebuje inú starostlivosť, inú teplotu prania, iné pracie prostriedky i iný typ sušenia.

Nasledovať pokyny výrobcu nie je na škodu. Optimálna teplota na pranie pracovného oblečenia je 40 stupňov Celzia s využitím tekutých pracích prostriedkov, bez aviváže a bielidiel, ktoré by ovplyvnili funkčnosť odevu. Starajte sa o svoje pracovné nohavice správne a poslúžia vám dlhé roky.

 

zdroj: freepik

 

Čítané: 904 x