Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila

Tipy, ako si naplno užiť plavbu na súkromnej jachte

Datum: 21.02.2024

Plavba na súkromnej jachte je skvelý spôsob, ako si užiť dovolenku, relaxovať a objavovať nové miesta. Ak ste sa rozhodli pre takýto zážitok, tu je niekoľko tipov, ako si ho naplno vychutnať každý deň plavby po mori

Tipy, ako si naplno užiť plavbu na súkromnej jachte

Plánovanie trasy je kľúčové

Zistite, ktoré destinácie vás zaujímajú, aké sú tam podmienky pre plavbu, aké sú možnosti kotvenia a miestne zákony. Zohľadnite aj počasie, veterné a prílivové podmienky i iné sezónne faktory. Na internete nájdete recenzie i tipy od skúsených jachtárov, ktoré vám s rozhodovaním pomôžu.

Druhým krokom je výber vhodného plavidla. Stačí pár klikov na webe a nájdete rôzne jachty na predaj či lode, ktoré je možné prenajať. Záleží na tom, koľko vás na lodi bude, aký je váš rozpočet a miera komfortu, ktorý od plavby očakávate. Maximálnym zážitkom a relaxom je, keď si prenajmete kompletnú posádku. Najdôležitejšou osobou je samozrejme kapitán, ktorý má kapitánske skúšky, pretože preukaz vodca malého plavidla na mori neplatí.

Príprava na plavbu jachtou

Uprostred mora nie sú obchody, a preto si zbaľte všetko potrebné oblečenie, obuv, plavky, opaľovací krém, slnečné okuliare, klobúk, lieky, hygienické potreby, potraviny, nápoje, zábavné a relaxačné pomôcky. Nezabudnite tiež uzavrieť cestovné poistenie, pribaliť pasy, víza, očkovania a iné dokumenty, ktoré by ste mohli potrebovať. Pred odchodom skontrolujte, či máte všetky potrebné informácie a kontakty ako sú telefónne čísla núdzových služieb, prístavov, marín a agentov.

Vychutnávajte si plavbu

Počas plavby si vychutnávajte krásne výhľady, svieži vzduch a slnečné lúče, ale buďte aj trochu akční. Mnohé lode na predaj a prenájom majú rozmanité možnosti pre vodné športy. Najviac preferované sú aktivity ako je plávanie, potápanie, šnorchlovanie, rybolov, vodné lyžovanie, surfovanie a v posledných rokoch maximálne obľúbený paddleboarding. Môžete tiež navštíviť zaujímavé miesta na pobreží. Čas strávený pohupovaním na vlnách deľte pol na pol s prechádzkami po pamiatkach a objavovaním čarovných zákutí uličiek morských mestečiek. Nezabudnite si tiež vychutnať miestnu kuchyňu, kultúru a pohostinnosť. A samozrejme nezabudnite robiť veľa fotografií a videí, aby ste zachovali spomienky na svoju plavbu.

Plavba na súkromnej jachte je jedinečný a nezabudnuteľný zážitok, ktorý si musíte dopriať aspoň raz za život. Mimo ruchu veľkých rezortov a preplnených pláží si uvedomíte, že lepšiu dovolenku ste ešte nezažili.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

Čítané: 698 x