Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

5 dôležitých vlastností golfových topánok

Datum: 22.02.2024

Či ste začiatočník, ale skúsený golfista, vždy dbajte na výber nielen výbavy na hranie, ale tiež oblečenia a topánok. Golfové topánky vás podržia v každej situácii, zabezpečia dobrú adhéziu s trávnatým povrchom a odľahčia kĺby.

5 dôležitých vlastností golfových topánok

Ktorých 5 vlastností musia mať golfové topánky?

1. Materiál zvršku

Materiál zvršku golfových topánok je dôležitý z hľadiska odolnosti, priedušnosti a vodeodolnosti. Najčastejšie používaným materiálom je koža, ktorá je pevná a má dlhú životnosť. Kožené golfové topánky sú na nosenie pohodlné, ale niektoré môžu byť o niečo ťažšie. Syntetické materiály sú ľahšie, lacnejšie a dobre sa udržiavajú. Ak ste vášnivým golfistom, rýchlejšie sa vám opotrebujú. Golfové oblečenie i obuv do dažďa by mali byť vodeodolné.

2. Podošva golfových topánok

Pri hraní golfu vás na povrchu nedržia golfové palice, ale kvalitne spracovaná podošva. Členená podošva zodpovedá za trakciu a stabilitu. Flexibilné materiály dobre tlmia nárazy a chránia kĺbový aparát. Pri výbere podošvy by ste mali zvážiť typ povrchu, na ktorom budete hrať a možnosti hrania za rôznych poveternostných podmienok.

3. Medzipodošva golfových topánok

Medzipodošva je vrstva medzi podošvou a stielkou, ktorá zabezpečuje podporu a odpruženie. Zvyčajne je vyrobená z materiálu EVA (etylén-vinyl-acetát). Ide o ľahký, mäkký a pružný materiál, ktorý poskytuje vysoké odpruženie a pohodlie. Pre zvýšenie hygieny a pohodlia počas hry noste do topánok vložky. Najvhodnejšie sú vložky s antibakteriálnou ochranou a ergonomickým tvarom.

4. Spiky na podošve golfových topánok

Existujú tri hlavné typy podošiev: hybridné, bezspikeové a spikeové. Hybridné podošvy kombinujú gumené cvočky s malými kovovými alebo plastovými zarážkami, ktoré sa dajú vymeniť. Tento typ podošvy poskytuje vynikajúcu trakciu na rôznych povrchoch. Bezspikeové podošvy majú v podošve zabudované gumené cvočky alebo výstupky. Sú ideálne pre suché povrchy, ale počas dažďa neposkytujú dostatočnú adhéziu. Golfové topánky so spikmi sú istotou pevnosti pri švihu bez rizika pošmyknutia za každého počasia. Sú však menej priateľské k povrchu greenu.

5. Výška strihu golfových topánok

Nízke topánky golfové topánky siahajú pod členky. Tento typ topánok je najľahší, najpriedušnejší a najpohodlnejší, ale poskytuje najmenšiu oporu členkom, keď potrebujete silou vystreliť golfové loptičky. Golfové topánky siahajúce k členkom sú síce menej priedušné, ale lepšie chránia klenbu i členky. Do takýchto topánok sa dajú zastrčiť nohavice v prípade daždivého počasia.  

Tip na záver: Okrem uvedených vlastností golfových topánok prihliadajte pri ich výbere aj na spôsob zapínania. Niekomu vyhovuje klasické šnurovanie a iný dáva prednosť zipsom. Topánky chráňte mimo ich využívania v špeciálnych bagoch. V oblasti dizajnu je naozaj z čoho vyberať, takže iste nájdete golfovú obuv, ktorá bude vyhovovať vašim preferenciám ohľadom vzhľadu.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

Čítané: 723 x