Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Ako používať lazúru na drevo?

Datum: 01.04.2024

Lazúra na drevo je obľúbený náter, ktorý sa používa na ochranu a dekorovanie drevených povrchov. Lazúru je možné použiť na drevo a drevené povrchy v interiéri i exteriéri.

Ako používať lazúru na drevo?

V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, ako sa s lazúrou pracuje a aké sú výsledky ošetrenia dreva.

Čo je to lazúra na drevo?

Lazúra na drevo je pigmentovaná tekutina, ktorá sa nanáša na drevené povrchy. Lazúra sa vsiakne do dreva a zvýrazní jeho prirodzenú krásu a kresbu. Zároveň chráni drevo pred poveternostnými vplyvmi, UV žiarením, vlhkosťou a drevokaznými hubami i hmyzom.

Je lepší lak alebo lazúra na drevo?

Lazúra a lak na drevo sú dva najčastejšie používané nátery na drevo. Hlavným rozdielom medzi nimi je ich priepustnosť. Lazúra je priepustná pre vodnú paru, čo umožňuje drevu "dýchať". Lak na drevo je nepriepustný pre vodnú paru a vytvára na povrchu dreva ochrannú vrstvu.

Lazúra má nižšiu kryciu schopnosť ako lak na drevo. To znamená, že lazúra nechá vyniknúť kresbu dreva, zatiaľ čo lak na drevo ju prekryje. Lazúra je menej odolná voči oderu a poškriabaniu ako lak na drevo. Na príliš namáhané drevené povrchy je lepšie použiť lak na drevo. Nezabúdajte na pravidelné ošetrenie dreva, lazúru musíte obnovovať častejšie ako lak.

Kedy použiť lazúru na drevo?

Lazúra na drevo sa používa na ochranu drevených povrchov pred poveternostnými vplyvmi, UV žiarením, vlhkosťou a drevokaznými hubami či hmyzom. S pomocou lazúru na drevo dekorujete drevené povrchy a zvýrazníte ich krásu. Drevo bude ošetrené, odolné a nádherné.

Ako sa používa lazúra na drevo?

Pred použitím lazúry si vždy prečítajte a dodržujte pokyny výrobcu. Kupujte výrobky z obchodov farby laky, ktoré sú overené. Pred nanášaním lazúry musíte drevený povrch očistiť od nečistôt a mastnoty. Ak je povrch dreva poškodený, je potrebné ho prebrúsiť a pukliny vyplniť tmelom.

Povrchy, ktoré idete ošetriť, je možné natierať štetcom, valčekom alebo striekacou pištoľou. Lazúra sa nanáša na drevo v tenkej vrstve smerom, ktorým je vedená štruktúra dreva. Následne nechajte vrstvu zaschnúť. Prebrúste povrch jemným brúsnym papierom v smere vlákien a naneste ešte jednu vrstvu. Počet vrstiev lazúry závisí od požadovaného stupňa krytia a ochrany. Lazúra je dostupná v rôznych farbách a odtieňoch, takže si môžete vybrať tú, ktorá sa vám najviac páči.

Autor: Gabriela Kudláčová

Čítané: 430 x