Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Ako vybrať ventilátor? Poradíme, na čo sa zamerať

Datum: 03.04.2024

Ak je vonku tak teplo, že pravidelná výmena vzduchu vetraním je nedostačujúca, prichádza na rad ventilátor. S ním sa aj vysoké teploty budú ľahšie prekonávať.

Ako vybrať ventilátor? Poradíme, na čo sa zamerať

 Oproti klimatizácii má nižšiu obstarávaciu cenu, ekonomickejšiu prevádzku a je aj ekologickejší. Moderné ventilátory však zvládnu omnoho viac ako len premenu horúceho vzduchu na príjemný chladivý vánok. Dokážu vzduch ionizovať alebo vytvoriť dojem prírodného vetra. Ak si neviete rady ako vybrať ventilátor, nezúfajte. V našom článku vám poradíme na čo sa pri výbere zamerať.

Ako vybrať ventilátor?

Ventilátory, na rozdiel od klimatizácie, vzduch neochladzujú, ale ho rozprúdia. Ich veľkými devízami je nízka cena, jednoduchá údržba a ľahká inštalácia. Ventilátor navyše predstavuje maximálne mobilné zariadenie, ktoré je možné kedykoľvek preniesť z miesta na miesto. Presne tam, kde to bude potrebné. Avšak pri výbere ventilátora je potrebné brať do úvahy niekoľko dôležitých kritérií, aby ste boli s kúpou spokojný.

Začnite výberom vhodnej konštrukcie ventilátora

Pred samotným výberom ventilátora sa musíte rozhodnúť akú konštrukciu preferujte, a ktorá bude pre vás najvhodnejšia. Medzi základné typy ventilátorov patria:

Stolné ventilátory sú malé, kompaktné a môžete si ich vziať kamkoľvek so sebou. Sú vhodnou voľbou, ak chcete ventilátor umiestniť blízko seba a potrebujete prúdenie vzduchu presne smerovať. Moderný dizajn, nízka spotreba a vysoký výkon, to sú Sencor stolné ventilátory. Vďaka nízkej obstarávacej cene si môžete kúpiť do každej izby jeden. Niektoré modely majú navyše vo výbave aj automatické otáčanie doľava a doprava, pričom túto funkciu je možné podľa potreby zapnúť alebo vypnúť.

Stojanové ventilátory sa hodia aj do väčších miestností. Od stolných ventilátorov sa odlišujú tým, že sa dajú výškovo nastaviť a ponúkajú aj vyšší výkon chladenia. Intenzitu cirkulácie vzduchu si môžete nastaviť od jemného vánku až po silný prúd vzduchu. Špeciálnou funkciou stojanových ventilátorov je oscilácia, ktorá prestavuje horizontálne a vertikálne prúdenie vzduchu. Hlava ventilátora sa pri oscilácii pomaly pohybuje z jednej strany na druhú, čím je zabezpečené optimálne rozdelenie chladného vzduchu v miestnosti.

Náš TIP: Ak vám parametrovo vyhovuje stojanový ventilátor, ale nepáči sa vám klasický vzhľad stavte na ventilátor Sencor SFN 5040 BL. Ponúka moderný ultratenký dizajn a až 7 variácií prevádzky.

Stĺpové ventilátory vynikajú najmä svojim zaujímavým dizajnom. Rozmerovo sú podobné stojanovým ventilátorom, ale obvykle majú nižší výkon. Sú ideálnou voľbou do moderných interiérov. Pri niektorých modeloch sa stretnete s funkciou fúkania teplého vzduchu, alebo môžu byť kombinované s čističkami vzduchu či ionizátorom. Vďaka tomu stĺpové ventilátory využite po celý rok. V lete vás príjemne osviežia a v zime zasa zahrejú. Ich nevýhodou je, že vzduch prúdi len pri zemi, takže nedochádza k intenzívnej výmene v celej miestnosti.

Stropné ventilátory predstavujú najbezpečnejší typ ventilátorov. Ich výhodou je, že nikde neprekážajú, pretože sú zavesené na strop podobným spôsobom ako luster. Svojim výkonom prevyšujú bežné stojanové ventilátory. Okrem klasických stropných ventilátorov si môžete vybrať aj modely s osvetlením. Ich nevýhodou sú vyššie obstarávacie náklady, ako aj zložitejšia inštalácia.

Zamerajte sa na veľkosť ventilátora

Na trhu sú dostupné ventilátory s rôznymi veľkosťami. Čím väčšia miestnosť, tým výhodnejšie je mať ventilátor s väčším priemerom vrtule. Stolové alebo stojanové ventilátory disponujú priemerom v rozmedzí od 20 do 50 cm. Veľké stropné ventilátory dosahujú priemer až 135 cm.

  • Najmenšie ventilátory ponúkajú priemer iba 15 cm. Väčšinou nemajú sieťový kábel, ale energiu čerpajú cez USB konektor zapojený do počítača a výbavu majú doplnenú aj o klipový úchyt.
  • Ak hľadáte model, ktorý chcete umiestniť do menšej miestnosti alebo priamo na pracovný stôl či nočný stolík, postačí ventilátor s priemerom 20 - 30 cm.
  • Do väčších miestností si už radšej vyberte ventilátor s väčším priemerom aspoň 40 cm.

Dôležitý je aj optimálny prietok vzduchu ventilátora

Ďalším nemenej dôležitým faktorom je prietok vzduchu. Meria sa v m3/hod a hovorí o tom, aký objem vzduchu prejde ventilátorom za hodinu. Čím je údaj vyšší, tým bude ventilátor výkonnejší a zvládne ochladiť väčšie množstvo vzduchu.

Potrebný prietok vzduchu si vypočítate nasledovne:

Objem miestnosti vynásobte požadovaným počtom výmen vzduchu. Výsledok vám prezradí, aký výkonný ventilátor potrebujete.

  • Pre obývačku a spálňu je odporúčaná výmena vzduchu 1 až 2 krát za hodinu.
  • V kanceláriách a miestnostiach s väčším počtom ľudí, by sa mal vzduch vymeniť 5 až 8 krát za hodinu.
  • Pre kuchyne a kúpeľne s vyššou koncentráciou pary je potrebných 6 až 10 výmen za hodinu.

Príkon prezradí koľko vás bude prevádzka ventilátora stáť

Príkon znamená spotrebu elektrickej energie za 1 hodinu a je na ňom priamo závislý výkon ventilátora. Uvádza sa vo wattoch (W) a pohybuje sa v rôznych rozmedziach, podľa typu prevedenia. Aj pri príkone platí jednoduchá rovnica. Čím vyšší príkon, tým viac energie ventilátor spotrebuje. Hodnotu spotreby berte do úvahy hlavne vtedy, keď bude ventilátor zapnutý dlhší čas. Napríklad 24 hodín denne počas celej letnej sezóny.

  • Stolné ventilátory predstavujú najúspornejšie riešenie. Ich príkon je menší ako 22 W.
  • Priemerne výkonné stojanové a stĺpové ventilátory majú hodnoty príkonu v rozmedzí 44 až 65 W.
  • Drahšie stropné a podlahové ventilátory určené pre väčšie plochy a priestory dosahujú príkon 80 – 110 W.

Overte si počet rýchlostí, aby vám ventilátor poskytol čo najlepšie ochladenie

Ventilátory vo všeobecnosti disponujú viacerými rýchlosťami a to aj pri najlacnejších modeloch. Čím viac rýchlostí konkrétny model ponúka, tým lepšie je možné regulovať intenzitu chladenia. Za základ sa považujú tri rýchlosti, ale na trhu sú dostupné aj ventilátory s dvojnásobným či trojnásobným počtom rýchlostí.

  • Základné modely v nižšej cenovej triede disponujú 2 - 3 rýchlosťami.
  • Štandard predstavujú ventilátory s počtom rýchlostí 3 až 6.
  • Drahšie modely stojanových a stĺpových ventilátorov sú už vybavené aj viac ako 8 rýchlosťami.

Pri ventilátoroch je dobré sa zamerať aj na úpravu intenzity otáčok. V prípade vyšších teplôt si tak viete intenzitu nastaviť na maximum a pri zaspávaní zasa znížiť ventilátor na minimálne otáčky, aby ste zbytočne neprechladli.

Hlučnosť ventilátora určite nepodceňujte

Hlučnosť sa udáva v decibeloch (dB) a jej hodnoty sú v rozmedzí 30 až 50 dB. Nízku hlučnosť oceníte v prípade, že ventilátor bude v prevádzke aj v noci.

  • Ak kupujete ventilátor do spálne, odporúčame vyberať ventilátory označené ako tiché, alebo s hlučnosťou do 35 dB.
  • Do iných miestností alebo kancelárií sú vhodné ventilátory s hlučnosťou do 50 dB. Táto hodnota zodpovedá zvuku chladničky alebo mierneho dažďa.

Nezabudnite ani na bezpečnosť

Pri výbere si preverte aj bezpečnostné prvky. Ventilátor by mal byť vybavený ochrannou mriežkou, ktorá zabraňuje kontaktu s lopatkami. Ďalej by nemali chýbať protišmykové nožičky alebo stojan s protišmykovou úpravou. Posledným prvkom je ochrana proti prehriatiu.

Praktické funkcie sa postarajú o dokonalý komfort pri používaní ventilátora

Základná manipulácia s ventilátorom by mala byť čo najjednoduchšia. Z toho dôvodu je súčasťou mnohých modelov aj diaľkový ovládač. S jeho pomocou si môžete ventilátor zapnúť, vypnúť, prípadne nastaviť niektoré funkcie aj priamo z gauča alebo postele. K ďalším praktickým vychytávkam patrí:

Regulácia výkonu - prakticky nevyhnutná funkcia. Ak nechcete, aby ventilátor vždy fungoval na 100 %, môžete jeho výkon kedykoľvek znížiť alebo obmedziť.

Nastavenie otáčania - vďaka otáčaniu bude vzduch rovnomerne rozháňaný po celej miestnosti. Natáčanie je v niektorých prípadoch možné len zapnúť, pri drahších ventilátoroch je možné nastaviť aj rozmedzie.

Nočný režim – postará sa o postupné znižovanie intenzity fúkania. Ventilátor tak bude pracovať na slabší výkon s minimálnou hlučnosťou.

ECO režim - rýchlosť cirkulácie vzduchu podľa aktuálnej teploty v izbe si nastaví ventilátor sám.

Časový spínač - umožňuje presné nastavenie doby, počas ktorej sa ventilátor sám vypne.

Integrovaný zvlhčovač vzduchu - vzduch bude nielen čerstvý, ale aj primerane vlhký.

Dĺžka prívodného kábla - ideálne by mal mať kábel dĺžku minimálne 1,5 metra.

Prírodný vietor – predstavuje kombináciu rôznych rýchlosti, pričom dochádza k efektu prírodného vánku. Touto funkciou disponujú len niektoré ventilátory.

Funkcia ionizácie - prináša efekt sviežeho vzduchu akoby po daždi.

Čítané: 581 x