Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Ako sa starať o svoje okná a dvere?

Datum: 04.04.2024

Jar je už tu a spolu s ňou aj čas na jarné upratovanie. Jeho súčasťou je aj starostlivosť o jedny z najdôležitejších súčastí domácnosti, a to okná a dvere. Ako sa o nich starať, aby spoľahlivo fungovali?

Ako sa starať o svoje okná a dvere?

Dvere domácnosti môžeme nazvať aj vstupnými bránami do našich domovov. Nevyhnutnou súčasťou sú aj okná, ktoré prepúšťajú denné svetlo a čerstvý vzduch do našich príbytkov. Tak, ako každá iná časť domácnosti, aj dvere a okná si vyžadujú pravidelnú údržbu, aby aj naďalej efektívne a spoľahlivo slúžili svojmu účelu. Zanedbanie starostlivosti o tieto súčasti domov či bytov totiž môže viesť k rôznym komplikáciám, od úniku tepla cez hromadenie vlhkosti až po bezpečnostné či štrukturálne problémy. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, ako sa starať o okná a dvere, aby bol váš domov v špičkovej kondícii.

Pravidelné kontroly ako prevencia

Podobne, ako si plánujete pravidelné prehliadky u lekára či zubára, rovnakú pozornosť si zaslúžia aj vaše okná a dvere. Pravidelnými kontrolami totiž môžete zistiť akékoľvek známky opotrebovania včas, ešte predtým, než sa stihnú rozvinúť do poškodení, ktoré by si vyžadovali nákladné opravy. Jar je ideálnym obdobím na takúto generálnu prehliadku, pretože po zime je vyššia pravdepodobnosť, že sa na oknách či dverách môžu objaviť nejaké nedostatky. V chladných mesiacoch sú totiž vystavené mrazom a tiež zvýšenej vlhkosti. Pravidelné kontroly je však ideálne realizovať nielen po zime, ale aj priebežne počas roka. Môžete si vytvoriť harmonogram a vaše dvere a okná kontrolovať po každom ročnom období, alebo aspoň minimálne dvakrát do roka – po zime a po lete. Na túto „inšpekciu“ okien a dverí si tiež môžete privolať pomoc, ak sa obávate, že by ste nedostatky či poškodenia nevedeli sami posúdiť. Môžete sa obrátiť na vám najbližší servis okien či servis dverí – ide o dnes už pomerne dostupné služby, kedy vám profesionáli v tejto oblasti vedia rýchlo a efektívne zhodnotiť stav okien a dverí a navrhnúť tiež najefektívnejší spôsob riešenia prípadných poškodení či nedostatkov.

Čistenie je základ

Čistota nielen zvýrazňuje estetický vzhľad vašich okien a dverí, ale tiež pomáha udržiavať ich funkčnosť. Napríklad, ak sa na oknách nahromadia nečistoty, môže to spôsobiť ťažkosti s ich otváraním či zatváraním, čo sa môže odraziť na tepelných stratách, ale aj zhoršenej pohyblivosti okien. Okná a dvere pravidelne čistite jemnými čistiacimi prostriedkami. Určite sa vyhnite silným a agresívnym chemikáliám, ktoré by mohli poškodiť ich povrchy. Pri čistení nezabúdajte ani na koľajnice a pánty, pretože práve to sú miesta, kde sa môžu hromadiť nečistoty a ovplyvniť tak prevádzku okien či dverí. Ak budete udržiavať vaše okná a dvere čisté, prispejete aj k zabráneniu vzniku korózie a následnému znehodnoteniu.

Zvýšenie odolnosti voči poveternostným vplyvom

Okná a dvere sú denno-denne vystavované vonkajším vplyvom a poveternostným podmienkam. Kvôli tomu sú náchylné na poškodenia spôsobené počasím, či už je to napríklad silné slnečné žiarenie, dážď alebo mráz. Aby ste predišli poškodeniam vplyvom počasia, môžete zvýšiť odolnosť vašich okien a dverí. Ak máte napríklad drevené okná či dvere, určite by ste nemali zabúdať na pravidelnú povrchovú úpravu dreva. Ochranný náter je nevyhnutnosťou pri zabezpečení odolnosti drevených rámov okien či dverí. Pri predchádzaní poškodení okien vplyvom nepriaznivých poveternostných podmienok môžete tiež využiť ochranné prvky, ako sú napríklad búrkové rolety.

Pozor na vlhkosť

Vplyvom poveternostných podmienok môže dôjsť k rôznym poškodeniam, ako je napríklad znížená tesniaca funkčnosť, poškodenia pohyblivých častí hrdzou či deformácia rámov alebo zárubní. Pozor si treba dať aj na vlhkosť, ktorá ak sa nahromadí, môže spôsobiť hnilobu či napučanie materiálov okien a dverí. Vlhkosť je tiež problémom, ktorý vzniká pri nedostatočnom tesnení okien a dverí. Preto určite netreba zabúdať ani na túto súčasť okien a dverí. Tesnenie je jednou z ich najdôležitejších častí a och jeho efektívnosti závisí aj energetická účinnosť domácnosti. V neposlednom rade sa od neho odvíja aj zdravie ovzdušia, ktoré doma máme – pretože ak okná alebo dvere prepúšťajú vlhkosť, môže dôjsť k vzniku plesní, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť zdravie členov domácnosti. Plesne sú totiž jednou z príčin vzniku či zhoršenia alergií alebo astmy či iných dýchacích ťažkostí. Preto sú rozhodne záležitosťou, ktorej sa doma chceme vyhnúť. Správne tesnenie okien a dverí nám v tom môže pomôcť.

Profesionálny servis okien a dverí

Aj keď si pri starostlivosti o okná a dvere častokrát vieme poradiť sami, niektoré úlohy je lepšie nechať na odborníkov. Aby ste si udržali vaše okná a dvere v špičkovom stave, môžete zvážiť prenájom profesionálnych služieb, ako je servis okien či servis dverí. Špecialisti v tejto oblasti majú odborné znalosti a tiež efektívne nástroje na identifikáciu problémov, ktoré by mohli ostať nepovšimnuté a rozšíriť sa do poškodení, ktoré by si vyžadovali nákladnejšie opravy. Tak je servis dverí či okien v podstate spôsobom, ako môžete z dlhodobého hľadiska ušetriť. Nielenže sa vyhnete nákladným opravám ale okná a dvere v dobrom stave vám tiež zaručia, že vaša domácnosť bude energeticky efektívna, čo vám pomôže ušetriť na energiách, či už na vykurovanie alebo klimatizáciu. Profesionálny servis okien a dverí vám zabezpečí kompletné služby, od počiatočnej prehliadky, cez utesnenie okien a dverí až po opravu aj zložitejších poškodení, tak aby boli vaše okná a dvere v optimálnom stave.

Správna starostlivosť a údržba okien a dverí sú nevyhnutné pre zachovanie ich spoľahlivého fungovania. Ak sú okná a dvere bez poškodení a problémov, môže sa to premietnuť v lepšej energetickej účinnosti domácnosti, ale tiež zdravšej a príjemnejšej klíme. Začlenením týchto tipov môžete zaistiť, že vaše okná a dvere budú nielen skvele vyzerať, ale poskytnú pohodlie, bezpečnosť a tiež úsporu na nákladoch na ich opravy či kompenzáciu energetických strát.

Čítané: 631 x