Rozšírené hľadanie
Nedeľa 19. Máj 2024 |
meniny má Gertrúda

Chýba vám doma rebrík? Aký rebrík vybrať do bytu a aký do rodinného domu

Datum: 07.05.2024

Rebrík je praktickou pomôckou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Rebrík dobre poslúži pri jednoduchých domácich prácach ako je výmena žiarovky, umývanie okien, utieranie prachu na skriniach až po väčšie úpravy vo forme maľovania stien.

Rebríky do domu

Pri výbere rebríka je však dôležité zvážiť jeho typ, materiál, nosnosť a výšku s ohľadom na možnosti jeho využitia a vaše potreby.

Základné typy rebríkov

Medzi najviac využívaný model rebríka patrí jednostranný oporný rebrík. Tento typ rebríka je vhodný do bytov i do rodinných domov. Umožňuje výstup do menšej výšky a je určený na ľahšie práce. Vyrobený býva z dreva, no oveľa odolnejší je hliníkový rebrík. Veľmi praktický je výsuvný resp. teleskopický rebrík. Jeho výhodou je kompaktnosť. Po zložení nájdete pre skladný rebrík miesto aj v malom byte. Pri práci sa teleskopický rebrík dá vysunúť do požadovanej výšky. Určený je pre práce v ťažšie dostupných miestach.

Na dlhšie práce vo výške sú určené rebríkové plošiny, ktoré sa dajú variabilne zostaviť. Pre maliarske účely sú najvhodnejšie rebríky typu štafle, na ktorých sa dá pracovať bez nutnosti zostúpenia z rebríka na zem. Medzi najmenšie rebríky patria modely typu schodíku. Do malých bytov na bežné vešanie záclon alebo umývanie okien sú schodíky ideálne.

Materiál rebríka

Rebríky sa vyrábajú z rôznych materiálov, najčastejšie ide o drevo, hliník, oceľ a sklolaminát. Každý materiál má svoje výhody a nevýhody. Drevené rebríky sú pevné a odolné, ale veľmi ťažké na prenášanie a nevýhodou je nutnosť ošetrovania dreva. Hliníkové rebríky sú pevné, stabilné, kompaktné a ľahké. Ide o najviac preferované rebríky. Oceľové rebríky sú najpevnejšie, ale sú aj najťažšie a najdrahšie.

Nosnosť a výška rebríka

Pri výbere rebríka je dôležité zvážiť jeho nosnosť. Nosnosť rebríka udáva maximálne zaťaženie, ktoré rebrík unesie. Nosnosť by mala byť vyššia ako vaša váha a váha akýchkoľvek materiálov, ktoré budete na rebríku využívať. Výška rebríka by mala byť o niečo vyššia ako výška, do ktorej potrebujete dosiahnuť. Pri výbere rebríka do bytu je dôležité zvážiť aj výšku stropu.

Rebrík do bytu

Do bytu vám postačí oporný rebrík alebo výsuvný rebrík s výškou do 3 metrov. Dôležité je, aby bol rebrík ľahký a kompaktný, ľahko sa prenášal a dobre skladoval.

Rebrík do rodinného domu

Do rodinného domu budete potrebovať rebrík s väčšou výškou, aspoň 4 metre. Vhodný je výsuvný rebrík. Ak potrebujete rebrík na dlhodobejšie výškové práce, napríklad na maľovanie strechy, môžete si zaobstarať plošinu.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

Čítané: 443 x