Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Júl 2024 |
meniny má Božena

Plánovanie dovolenky na jachte – výpočet nákladov

Datum: 15.05.2024

Dovolenka na jachte sa mnohým javí ako nedosiahnuteľný sen spájaný s astronomickými nákladmi. Pri dôkladnom plánovaní a zvážení rôznych faktorov sa však môže ukázať, že jachta dokáže konkurovať aj all inclusive dovolenke.

Plánovanie dovolenky na jachte – výpočet nákladov

Bonusom pre vás bude pocit slobody, dobrodružstvo a kopec unikátnych zážitkov.  

Plavba vyžaduje dôkladné plánovanie

Na rozdiel od all inclusive, kde sa o vás starajú od rána do večera, na jachte sa o stravovanie budete musieť postarať sami. To znamená varenie na palube, zásobovanie sa v obchodoch a prípadne aj vyhľadávanie reštaurácií v prístavoch. Aj keď to môže znieť ako nevýhoda, pre mnohých je to skôr vítaná príležitosť na ochutnávanie lokálnych špecialít a spoznávanie autentickej atmosféry pobrežných mestečiek. Náročnejšia je príprava na plavbu - spravte si rozpočet, aby vás nič neprekvapilo. Nie každý má financie na jachty na predaj, najväčšou položkou bude prenájom plavidla. Okrem toho rátajte i s inými nákladmi.

Poplatky a náklady počas plavby na jachte

Lode na predaj sú drahé, a preto je jasné, že ich prenájom nebude lacná záležitosť. Cena prenájmu sa odvíja od typu a veľkosti jachty, dĺžky plavby a sezóny. Orientačne sa pohybuje v rozmedzí od 1000 € do 5000 € za týždeň. I keď sa zdá, že ide o vysokú sumu, nie je to tak. Po rozpočítaní na pasažierov nie je prenájom drahý.

Ak nemáte spravený kapitánsky kurz a  skúsenosti s vedením jachty, budete potrebovať kapitána. Veľa ľudí má mylnú predstavu, že preukaz vodca malého plavidla stačí. Tento omyl vás môže vyjsť draho, pretože tento preukaz vás oprávňuje na kormidlovanie lodí len vo vnútrozemí. Cena služieb skúseného kapitána sa pohybuje okolo 200 € za deň. Ak si prajete aj posádku, ktorá sa postará o údržbu jachty a varenie, počítajte s ďalšími 100 - 200 € za deň na osobu.

Na jachtách časť pohodou zvládnu plachty, ale pri bezvetrí alebo v prípade potreby vyššej rýchlosti musí lodi pomáhať motor. Náklady na palivo závisia od spotreby jachty a dĺžky plavby. Môžete rátať s cca 100 € - 200 € za deň. Je zrejmé, že sa nebudete len plaviť, čo znamená, že vás čakajú poplatky za kotvenie. Poplatky za kotvenie v marínach sa líšia v závislosti od lokality a veľkosti jachty. Priemerná cena sa pohybuje od 50 € za noc.

Náklady na stravu a pitie sa líšia v závislosti od vašich preferencií a od toho, či budete variť sami, alebo budete stolovať v reštauráciách. Môžete rátať s cca 30 € - 50 € na osobu za deň Ak necestujete vlastným autom, budete potrebovať letenku alebo zaplatiť benzín na cestu do prístavu, odkiaľ sa budete plaviť.

Ako na plavbe jachtou ušetriť

Plavte sa mimo hlavnej sezóny, kedy sú lacnejšie prenájmy lodí i poplatky v prístavoch. Vyberte si menšiu jachtu. Ak cestujete s menšou skupinou, postačí vám aj menšia jachta, ktorá je lacnejšia na prenájom a má nižšiu spotrebu paliva. Ak to bude možné, kotvite na voľných miestach mimo marín, čím ušetríte peniaze za poplatky za kotvenie. Mnoho charterových spoločností ponúka akcie a zľavy pre včasné rezervácie alebo pre skupiny. Stravovanie v reštauráciách môže značne navýšiť vaše náklady. Varte si preto sami na palube a nakupujte potraviny v miestnych obchodoch.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

Čítané: 718 x