Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Júl 2024 |
meniny má Božena

Stravovanie štvornohých priateľov: Najlepšie krmivá pre psy a mačky

Datum: 21.05.2024

Hovorí sa, že pes je najlepším priateľom človeka. Ak máte doma psa alebo mačku, zrejme s tým súhlasíte. Určite viete aj to, že štvornohí miláčikovia potrebujú kvalitnú starostlivosť, vrátane pestrej a vyváženej stravy.

Stravovanie štvornohých priateľov: Najlepšie krmivá pre psy a mačky

Kľúčovú rolu v tomto smere hrajú krmivá pre psy, ktoré zabezpečujú optimálnu výživu, zdravie a dlhovekosť psíka. Azda najobľúbenejšie sú granule pre psy. Zväčša ide o kompletné krmivo, ktoré je prispôsobené veľkosti psa, miere fyzickej aktivity či veku. Krmivá pre mačky sa rozdeľujú podľa podobných kritérií, čo uľahčuje výber.

Krmivá pre psy a mačky. Čo by mali obsahovať?

Optimálna výživa, zdravie a dlhovekosť psíka idú ruka v ruke s potrebnými živinami. Tie musíte domácemu maznáčikovi zabezpečiť vy prostredníctvom kvalitného krmiva. Krmivá pre psy a mačky obsahujú živočíšne bielkoviny. Proteíny sú základným stavebným kameňom kostí, svalov, kĺbov, vnútorných orgánov a tkanív. Živočíšne bielkoviny pochádzajú napríklad, z kuracieho či jahňacieho mäsa.

V kvalitnom krmive pre štvornohých priateľov sa nachádzajú aj esenciálne aminokyseliny v podobe omega-3 a omega-6 tukov, ktoré optimalizujú zdravie srsti, kĺbov i kognitívne funkcie. Nesmú chýbať vitamíny a minerály potrebné na podporu zdravia i nálady psíka. Z vitamínov sú dôležité, napríklad vitamíny A, D, E a skupiny B. Z minerálov najmä fosfor a horčík. Na podporu zdravého trávenia slúži vláknina. Je prevenciou tráviacich ťažkostí.

Tipy na výber krmiva pre psa či mačku

Na trhu nájdete pestrú paletu krmív pre domácich miláčikov. Preferujte kvalitu a overených výrobcov. Pri výbere zohľadnite vek psíka. Napríklad šteniatka a mačiatka potrebujú krmivo s vyšším zastúpením látok, ktoré podporujú rast a vývoj. Berte do úvahy aj veľkosť psa, pretože veľké plemeno potrebuje, napríklad viac vlákniny i sacharidov ako menšie.

Podstatným parametrom je miera fyzickej aktivity. Psík, ktorý je v byte, jej spotrebuje menej ako taký, ktorý stráži veľký pozemok. V neposlednom rade zohľadnite aj prípadné zdravotné ťažkosti psa či mačky.

Čítané: 696 x