Rozšírené hľadanie
Nedeľa 16. Jún 2024 |
meniny má Blanka

Dekoratívny náter do vášho interiéru

Datum: 22.05.2024

Ak práve zariaďujete alebo rekonštruujete váš interiér, výber vhodných farieb a povrchových úprav je jedno z najzákladnejších a najdôležitejších rozhodnutí v celom tomto procese. Toto rozhodnutie ovplyvní celkový vzhľad a atmosféru vášho domova.

Dekoratívny náter do vášho interiéru

Ak nechcete v interiéri len obyčajné steny, vyskúšajte dekoratívny náter. Čo to je? Ako a kde ho použiť? Poďme sa na to spolu pozrieť.

Čo je to dekoratívny náter?

Dekoratívny náter je špeciálny druh farby, ktorá upravuje povrchy pomocou rôznych materiálov. Tento náter nepatrí medzi klasické farby laky. Ide o hustú farbu (skoro až pastu), ktorá sa nanáša špeciálnym spôsobom na steny. Týmto náterom docielite napríklad vzhľad morského dna, betónového povrchu, mramorového efektu, travertínu a ďalších. Vo farbách je primiešaný napríklad piesok, čí malé sklenené guľôčky, pre dosiahnutie požadovaného efektu. Jednoznačne ide o druh povrchovej úpravy stien, ktorým nechýba jedinečnosť, nápad a osobitý šarm.

Ako a kde použiť dekoratívny náter?

Dekoratívny náter môžeme použiť na akúkoľvek stenu, ale aj starý nábytok. Výborne sa hodí napríklad do obývacej izby za gauč, alebo za čelo postele, či do kuchyne – ak dobre zvolíte odtieň dekoratívneho náteru a farbu kuchynskej linky, získate skvelý výsledok.

Tento druh náteru je vhodný aj na zvýraznenie určitých priestorov vo vašom dome, ako napríklad stĺpy či vyvýšené stropy. Ak skombinujete rôzne odtiene dekoratívneho náteru, získate veľmi zaujímavý vizuálny kontrast medzi jednotlivými časťami vášho interiéru. Dokonca môžete s touto špeciálnou farbou natrieť aj starý lakovaný nábytok, betón, sadru alebo drevo a oživiť tak to, čo by ste už inak nepoužili a pravdepodobne vyhodili.

Farba sa nanáša v jednej alebo vo viacerých vrstvách pomocou špeciálneho dekoračného štetca, stierky alebo škrabky, až kým na stene nedosiahnete vami požadovaný efekt.

Výhody dekoratívneho náteru

Medzi hlavné výhody takéhoto náteru patrí to, že má už zmienenú štruktúru pasty, s ktorou sa dobre pracuje, vyznačuje sa naozaj vysokou krycou schopnosťou, má vysokú paropriepustnosť, je možné ho pretierať, vďaka špecifickej štruktúre nepraská a je to ekologický produkt na vodnej báze.

Je to vynikajúci spôsob ako dodať interiéru eleganciu a štýl. Môžete vyrobiť originálne textúry, efekty a vzory, ktoré oživia váš domov.

 

Zdroj obrázku: brizmaker / stock.adobe.com

Čítané: 557 x