Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

3 dôležité veci, na ktoré treba myslieť pri prvej lyžovačke

Datum: 30.01.2017

Chcete sa tento rok naučiť lyžovať? Tak si buďte istý, že sa bude treba pripraviť. Stará múdrosť hovorí, že šťastie praje pripraveným.  A je na tom veľa pravdy. Predstavte si, že by ste teraz mali vyliezť na Mount Everest. 

Ako by to asi dopadlo, ak by ste za sebou nemali žiadnu prípravu a nemali ani správny výstroj? Ďaleko by ste sa nedostali.  Rovnako je to aj keď chcete vyskúšať lyžovanie. Namiesto toho, aby ste sa do toho vrhli po hlave a vyrazili priamo na svah, radšej si osvojte dôležité základy.

Oblečenie

Určite sa neobliekajte len podľa toho, čo vyzerá dobre. Začiatočníci majú tendenciu dať si na seba len zopár vecí a myslia si, že v tom vydržia niekoľko hodín. Pravdou je, že ako začiatočník spotrebujete oveľa viac energie, ako pokročilý lyžiar, takže vám bude aj väčšia zima. Keby ste potom mali čakať na svahu alebo uzimený v lanovke, chytili by ste nádchu a bolo by po zábave z lyžovania.

Takisto sa vyhnite bavlnenému oblečeniu, pretože má vysokú tendenciu absorbovať vodu a vlhkosť.

Na začiatok si na seba dajte niečo priliehavé vlnené alebo niečo z polyesteru, čo udrží teplo. Vyhnite sa bežnému tričku. Na to si dajte rolák alebo sveter, prípadne vestu. Na to si dajte lyžiarsky výstroj, ktorý je odolný voči vode a vlhkosti.

Tekutiny

Lyžovanie sa odohráva, pochopiteľne, vo väčších nadmorských výškach. To zo sebou prináša niekoľko rizík pre ľudí, ktorí vo vyšších nadmorských výškach nebývajú a nie sú na ne zvyknutí, pretože vzduch je chladný a suchý a so zníženým obsahom kyslíka. To spôsobuje, že pri dýchaní stratíte viac tekutín, ako v nižšej nadmorskej výške. Navyše, ak sa pri lyžovaní spotíte, čo je v začiatkoch bežné, môže ľahko dôjsť k dehydratácii, a tak k bolesti hlavy alebo únave. Ak budete na svahu viac ako hodinu, odporúča sa liter tekutín každé dve hodiny.

Vyberte si vhodné lyžiarske stredisko

Stredísk máte na výber veľmi veľa, ale to neznamená, že všetky pre vás budú vhodné. Na začiatok je dobré zvoliť si také, ktoré má svahy pre začiatočníkov aj pokročilých a je blízko vášho hotela alebo ubytovania. Ideálne s inštruktormi, ktorí sa vám budú môcť venovať a naučiť vás všetko potrebné, aby ste svoju prvú lyžovačku zvládli na výbornú.

Vyskúšať môžete napríklad stredisko Ski Tále, ktoré je vhodné pre všetky typy lyžiarov, od začiatočníkov, po pokročilých. Na skok máte hotel Partizán (www.partizan.sk), v ktorom o vás budete dobre postarané.

Väčšina stredísk v Tatrách je v blízkosti nejakého hotela a ubytovanie v Tatrách nie je problém nájsť. Avšak ak je ďaleko od lyžiarskych svahov, budete potrebovať auto. Bez neho by ste mohli mať problém sa do strediska dostať.

Čítané: 3459 x