Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Premýšľate, čo darovať k narodeniu dieťaťa? Obrovský boom zažívajú zlaté mince

Datum: 28.09.2018

Ak očakávate prírastok do rodiny, zrejme premýšľate nad vhodným darčekom pre novonarodené bábätko. Zabudnite na dojčenské oblečenie, peniaze do obálky, plienky a podobne, skôr sa vráťte k tradícii, ktorá na niekoľko rokov, žiaľ, vymizla. Momentálne však oslavuje comeback. O akú tradíciu ide?

V podstate v takmer každej kultúre predstavuje narodení dieťaťa dôvod na oslavy. Jedným z rituálov je, že novorodencovi darujete nejaký darček, ktorý môže mať akúkoľvek podobu. Od pradávna sa vkladal do kolísky dukát vyrobený z drahého kovu.

Tradícia, ktorá takmer upadla do zabudnutia

V šestnástom storočí sa dávali do kolísky deťom zlaté gombíky, ale postupne ich nahradili zlaté a strieborné mince. Zlato je vzácny kov, ktorého hodnota v dlhodobom horizonte rastie. Tradíciu si zamilovali všetky spoločenské vrstvy.

V minulosti dostávali mince od svojich krstných rodičov ak deti bohatých obchodníkov, tak aj deti chudobných roľníkov. Dukát ako taký symbolizuje blahobyt a šťastie a predstavoval prvú investíciu do budúcnosti dieťaťa. Práve k tejto tradícii sa ľudia opäť vracia. Bábätká tak dostávajú mince od krstných rodičov, rodiny i priateľov rodičov.

Aké mince darovať bábätku?

Pražská mincovňa začala raziť dukáty k narodeniu dieťaťa. V ponuke má hneď tri varianty. Prvý dukát k narodeniu dieťaťa navrhol Vladimír Oppl. Z jednej strany je bábätko, z druhej zasa cumlík. Druhou možnosťou je minca s bábätkom v perinke a jej autorom je Petra Lamačová-Čánská. Posledný je dukát s vranou a bocianom, ktorého navrhla Aneta Juklíčková.

Ak chcete kúpiť nejakú z ponúkaných mincí, pozrite sa na webovú stránku zlate-mince.cz, kde nájdete všetky potrebné informácie. Pražská mincovňa zasiela produkty pokojne až na Slovensko, a tak sa nemusíte báť, že by ste si pre dukát museli ísť až do Českej republiky.

Najväčší výber týchto dukátov nájdete v predajni mincovne v Bratislave na Dunajská ul. 68

Čítané: 4217 x