Rozšírené hľadanie
Utorok 16. Apríl 2024 |
meniny má Dana, Danica

Novoročné predsavzatie: Tento rok bude(m) lepší!

Datum: 11.02.2019

3, 2,1 Šťastný nový rok všetkým!!! Vraj už novoročné predsavzatia nie sú v móde, ale kedy inokedy si sľúbiť, že nielen celý náš rok, ale aj my budeme lepší? 

Nemusí ísť o nič radikálne a nereálne ako “schudnúť 20 kíl” alebo “prestať jesť cukor”. Môžeme na to ísť po malých krokoch.

1. Budem sa učiť nové veci

Za jeden rok sa toho dá stihnúť veľa a keď si nájdeme 2 hodiny času týždenne, tak sa kľudne naučíme tancovať írske tance alebo základy cudzieho jazyka. Môžeme sa popozerať po jazykovom kurze vo svojom okolí, alebo krátkom jazykovom pobyte. A dá sa to aj pohodlne spojiť - ísť napríklad do Írska na jazykový pobyt a tam sa prihlásiť na kurz írskeho tanca :)

2. Navštívim nové miesta

Spoznávanie nových kultúr a iného spôsobu života dokáže človeka výrazne poznačiť, často až zmeniť. Pri dostatku času a odvahy sa nám núka aj celý rok na štúdium v zahraničí. Na kratší jazykový pobyt sa zasa môžeme vybrať na netypické miesta. Francúzština sa dá študovať nielen vo Francúzsku, ale aj v Karibiku a Angličtina napríklad v Južnej Afrike.

3. Budem zdravšie žiť

Netreba chodiť každý deň do posilňovne a jesť len šaláty.

Stačí keď si sľúbime, že:

-       sa budeme viac hýbať prirodzeným spôsobom

-       vystúpime o zastávku skôr, aby sme sa prešli

-       namiesto výťahu použijeme schody

-       budeme so psom chodiť na prechádzky, nielen pred dom

-       pri sedavom zamestnaní každú hodinu vstaneme od stola a natiahneme sa

-       budeme piť viac čistej vody

-       budeme jesť viac zeleniny a menej mäsa

-       pokúsime sa skončiť so zlozvykom, ktorý ničí naše zdravie

-       budeme sa aj k životnému prostrediu správať tak, aby sme boli všetci zdravší

4. Prečítam aspoň päť kníh

Pre knihomoľov to možno nie je veľa, ale ak je niekto veľmi vyťažený a oddýchne si len pri televíznych novinách, je aj 5 kníh výzva. A čo tak prečítať aspoň jednu v cudzom jazyku? Je to skvelý doplnok k jazykovému kurzu.

Jeden z najbohatších ľudí na svete - Warren Buffett prečíta denne 500 strán kníh. Aj tomu pripisuje svoj doterajší úspech. Podľa vedcov čítanie pomáha odbúravať stres aj depresie a je dobrou prevenciou proti demencii. Sám Buffett sa teší dobrému mentálnemu zdraviu. Má 88 rokov. 

5. Pozriem si aspoň päť filmov, ktoré ma obohatia

Pozrieť si päť filmov doma na gauči s pukancami v ruke nie je žiadna veda. Ale občas si treba pozrieť aj filmy, vďaka ktorým sa niečo nové naučíme alebo niečo pochopíme. Filmy nad ktorými sa zamyslíme a neopustia našu hlavu ešte ďalších pár dní. Napríklad filmy dokumentujúce holokaust a hrôzy druhej svetovej vojny nám vždy pripomínajú chyby minulosti, z ktorých by sa ľudstvo malo poučiť. Aj väčšina sci-fi filmov či rozprávok má hlboký zmysle a paralelu s našim svetom.

A okrem toho si ich môžeme pozrieť v pôvodnom znení, a tak sa podobne ako pri cudzojazyčných knihách zlepšíme v cudzom jazyku. Večerný jazykový kurz teda môže mať aj podobu domáceho gauča a pohára vína. 

6. Zbavím sa nepotrebných vecí

Populárny americký seriál s japonskou odborníčkou na domáce práce Mariou Kondo láme rekordy v sledovanosti. Učí Američanov ako mať doma poriadok a ako si ho udržať. Prvým krokom je vyhodenie všetkého zbytočného, pokazeného, škaredého. Tie pekné veci, ako napríklad oblečenie, do ktorého sme plánovali schudnúť, alebo jednoducho všetko, čo sme posledný rok nemali na sebe sa dá posunúť ďalej. Urobiť radosť niekomu v núdzi a zároveň sa zbaviť vecí, ktoré už nepotrebujeme je skvelý a oslobodzujúci pocit. Bohužiaľ, nešťastných a chudobných ľudí či detí bez rodičov  je okolo nás dosť. Treba len mať oči otvorené.

Čítané: 3054 x