Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Dve rady, ako vám stravovací denník pomôže schudnúť

Datum: 24.04.2019

Štúdie ukazujú, že stravovací denník, do ktorého si ženy zapisujú pravidelne svoje jedlo, pomôže zhodiť až dvakrát vyššiu hmotnosť ako niektoré diéty. Ale nie každé zapisovanie jedla má takýto efekt.

V tomto článku sa pozrieme na dve rady, ktorých sa ľudia pri zapisovaní jedla najviac dopúšťajú. Vďaka tomu budete môcť produktívnejšie zaznamenávať to, čo jete a vďaka tomu znižovať svoju váhu.

Ak ešte nemáte svoj stravovací denník, môžete si ho zakúpiť na Martinuse.

Noste stravovací denník so sebou

Je dôležité si zapisovať jedlo ihneď po tom, ako ho zjeme. Vtedy dosahujeme najvyššej efektívnosti, pretože si najrýchlejšie uvedomíme, čo sme vlastne skonzumovali.

Ak však so sebou práve stravovací denník nemáme, môže nastať problém. Jednoducho spadneme do toho, že zapísanie odložíme na neskôr. Neskôr buď zabudneme, alebo aj keď nie, už sa nato pozeráme, ako na niečo z minulosti a tým pádom si neuvedomujeme, neprecítime to, čo sme v skutočnosti zjedli.

Preto noste svoj obľúbený stravovací denník vždy so sebou.

Ak sa vám aj napriek tomu stane, že stravovací denník so sebou nemáte, nebojte sa použiť akýkoľvek nástroj, ktorý máte v danej chvíli k dispozícií. Či už to je zapísanie na mobil, alebo do dokumentu na počítač, alebo vytiahnuť obyčajný papier, poznámkový blok a naškriabať pár poznámok o tom, čo ste zjedli.

Zapisujte si množstvo jedla aj náladu

Keď zapíšete, že ste zjedli kešu oriešky je rozdiel, či ste ich zjedli 3 alebo 150 gramov. Rovnako, keď zapíšete, že ste si dali dezert je rozdiel, či ste si dali jeden bonbón, alebo ste si dali veľký kus torty.

Preto si vždy poznamenajte aspoň približné množstvo jedla, ktoré ste zjedli. Vďaka tomu budete vedieť eliminovať dôvody priberania a budete vedieť lepšie pochopiť v akých časoch alebo pri akých príležitostiach sa prejedáte.

Zároveň počas toho, že zapisujete množstvo, si začnete automaticky uvedomovať, koľko jete. Ak chcete ešte viac pochopiť vaše dôvody priberania alebo prejedania sa, využite svoj stravovací denník na zapisovanie svojich pocitov počas jedenia alebo dôvodu, aký ste mali nato, aby ste dané jedlo zjedli.

Boli ste v skutočnosti hladné alebo ste boli napríklad znudené, nervózne alebo vystrašené? Ak ste mali nejakú nesprávnu emóciu alebo podnet k tomu, aby ste sa najedli, zapíšte si jej pôvod. Tým budete odstraňovať príčiny a nie dôsledky.

Čítané: 3345 x