Rozšírené hľadanie
Utorok 7. Máj 2024 |
meniny má Monika

Tradičný recept na vaječný koňak

Datum: 30.04.2019

Tradičný nápoj, ktorý najčastejšie pripravujeme alebo kupujeme na sviatky ako sú Vianoce alebo Veľká noc, sa stále teší obľube a to nielen vtedy, ale počas celého roka.

Radi si maškrty pripravujete doma? Tak v tom prípade máme pre vás pripravený labužnícky recept aj pre tento výborný Vaječný koňak.

Suroviny

8 žĺtkov

40 g vanilkového cukru

1/2 vanilkového struku

1 Salko

1 l plnotučného mlieka

1 šľahačka na šľahanie (31%)

 rum (podľa chuti a cenovej relácie)

 Žĺtky našľaháme šľahačom a prilejeme Salko, mlieko, šľahačku a vareškou vmiešame.

Potom zmes prelejeme do hrnca s hrubým dnom, pridáme dreň z vanilkového struku a pomaly zohrievame na miernom plameni pri stálom miešaní. Zmes by nemala vrieť, ale prehrievame ju tak dlho, kým nezačne hustnúť a tvoriť penu.

Hrniec preložíme do drezu s vodou a za stáleho miešania chladíme. Keď je zmes studená, tak vmiešame rum. Ja dávam cca 3 dl rumu, ale záleží na vás. Hotový koňak udržujte v chlade.

Vďaka Salku, mlieku a šľahačke je likér akurát sladký, ale ak predsa len máte rádi ešte sladší koňak, tak si pridajte cca 40 - 60 g vanilkového cukru.

Ak máte radi rum “na viacero spôsobov”, môžete pripraviť party, kde sa bude podávať aj sladké v podobe vaječného koňaku a tvrdšie ako napríklad samotný Don Papa, pre rumových gurmánov.

Čítané: 734 x