Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Caterpillar a ich expanzia na more

Datum: 07.05.2019

Spoločnosť Caterpillar už pred 80 rokmi expandovala na more a stala sa jednotkou na trhu nie len vďaka tomu, že vyrába kvalitné stavebné a poľnohospodárske stroje.

Dieselové motory od spoločnosti Caterpillar sú známe vďaka svojej spoľahlivosti a hospodárnosti už od roku 1931. O sedem rokov neskôr sa rozhodli expandovať aj na more. Dopyt po lodných dieselových motoroch bol medzi majiteľmi lodí vysoký a v spoločnosti Caterpillar vedeli, že sú schopní vyrobiť kvalitný motor, ktorý bude slúžiť aj na tieto účely.

Zatiaľ čo výroba motorov špeciálne pre námorné použitie bola nová myšlienka, ich použitie v lodiach nebolo. Majitelia lodí už roky uznávali kvalitu Caterpillar a prispôsobovali motory svojim lodiam. Od roku 1938 si však majitelia lodí mohli kúpiť motory Caterpillar špeciálne určené na používanie na vode.

V roku 1938 pribudli do radu vznetových motorov Caterpillar tri nové modely. Boli to D11000, D13000 a D17000. Prvé dva boli šesťvalcové, zatiaľ čo D17000 bol V8. Model D17000 generoval 135 koní, model D13000 vyvinul 100 koní a model D11000 dosiahol výkon 80 koní.

Tieto motory, vybavené spätným prevodom, boli pripravené na prevádzku. Bolo potrebné nasávanie morskej vody k čerpadlu, vedenie palivového oleja do hlavnej akumulačnej nádrže a napokon vyrovnanie hriadeľa axiálneho ložiska a jeho spojenie s hriadeľom vrtule.

Tieto motory boli stredne veľké a ťažké, navrhnuté a dimenzované pre nepretržitú prevádzku. Boli ideálne pre pracovné lode, vrátane trajektových lodí, vlečných a rybárskych lodí, ako aj nákladných a expedičných lodí.

Vďaka ich jednoduchosti by ich mohol obsluhovať a udržiavať takmer ktokoľvek. Avšak, ako je to aj dnes, predajcovská sieť spoločnosti Caterpillar môže poskytovať 24-hodinový servis pre takmer každú časť Spojených štátov a podľa potreby poskytovať náhradné diely, aby sa predišlo dlhodobým a drahým odstávkam.

Dnes je spoločnosť Caterpillar najväčším výrobcom dieselových motorov a popredným poskytovateľom námorného priemyslu v oblasti stredne a vysokorýchlostných námorných dieselových motorov, pohonných riešení a monitorovania plavidiel. Tieto motory už 80 rokov pomáhajú vytvoriť dobrú povesť, ktorú má spoločnosť dodnes. Okrem toho vedia konkurenti len veľmi ťažko ohroziť miesto na trhu tejto spoločnosti v ostatných priemysloch. Či už ide o stavebné alebo poľnohospodárske stroje, nové alebo repasované použité stroje, spoločnosť Caterpillar (na Slovensku zastúpená spoločnosťou Zeppelin) je jednotka v tom čo robí.

Čítané: 3226 x