Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Originálne, renovované, alebo kompatibilné tonery? Aké sú medzi nimi rozdiely?

Datum: 15.05.2019

V technologickom priemysle sú možnosti neobmedzené, pričom so súčiastkami to funguje podobne ako v automobilovej sfére. Ak jednoducho nechcete platiť za originálne náhradné diely, ponúkajú sa vám lacnejšie alternatívy, síce neoriginálne, ale po kvalitatívnej stránke porovnateľné. 

V nasledujúcich riadkoch sa zameriame konkrétne na tonery, ktoré môžu byť originálne, renovované a kompatibilné. Akú z týchto verzií vybrať?

Originálne tonery

Originálne tonery sú ideálnou voľbou v prípade, že chcete mať istotu vysoko kvalitnej čiernobielej či farebnej tlače. U originálneho tonera máte istotu minimálnej poruchovosti, väčšinou sa vôbec nereklamuje. Rovnako tak si môžete byť istí, že sú také tonery plne kompatibilné s vašou tlačiarňou, teda sa nestane, že by tlačiareň toner neprijala.

Tonery predstavujú pomerne významnú časť tržieb výrobcov tlačiarní, pretože originálne varianty nie sú práve najlacnejšie. Ak teda pomerne často tlačíte, oplatí sa vám skôr alternatívne tonery.

Alternatívne tonery

Ďalšou možnosťou sú tonery alternatívne, ktoré sa ešte ďalej rozdeľujú na renovované a kompatibilné. S oboma druhmi môžete výrazne znížiť tlačové náklady. Výrobcovia tlačiarní ale nie sú nadšení z toho, že sa takéto tonery predávajú, pretože tým strácajú na tržbách. V minulosti sa snažili proti alternatívnym tonerom bojovať tak, že hrozili zákazníkom, že ak budú používať neoriginálne tonery, stratí záruku. Európske, ani americké právo takéto praktiky nepovoľuje, a tak sa nemusíte báť, že by ste záruku stratili.

Renovované tonery

Renovovaný toner je v podstate znovu naplnený originálny toner. Priebeh renovácie je jednoduchý. Vezme sa prázdna kazeta, rozoberie sa, starostlivo sa vyčistí, vymení sa opotrebované prvky, a potom sa kazeta naplní novým tonerom. Vykonávajú sa testy, či tlačenie s takou kazetou vyhovuje požadovaným kvalitám, a potom sú tieto tonery opäť zabalené a poskytované záujemcom.

Čo sa životnosti týka, renovované tonery majú rovnako dlhú životnosť ako tonery originálne. Aj kvalita tlače je porovnateľná. Dôležité je kupovať renovované tonery od preverených predajcov, nie od amatérov, ktorí znovu napĺňajú kazety doma "na kolene", ako sa ľudovo hovorí.

Kompatibilné tonery

Ďalšou alternatívou sú kompatibilné náplne. Jedná sa o tonery vyrobené inými výrobcami, ako sú výrobcovia tlačiarní. V porovnaní s originálnymi tonery sú o poznanie lacnejšie. Pozor, ak je cena naozaj príliš nízka, väčšinou sa to prejaví na kvalite. Lepšie je preveriť si predajca a prečítať si nejaké recenzie, aby ste nekupovali zajaca vo vreci od tigra. Životnosť je opäť porovnateľná s originálnymi tonery. Čo sa kvality tlače týka, tá môže byť buď rovnaká (ak zvolíte toner od dobrého predajcu), alebo horšia.

Čítané: 2555 x