Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Rebríky, lešenie - hliníkové rebríky, drevené rebríky, lešenie/lešenárska koza

Datum: 14.06.2019

Prečo sa lešenárska koza volá práve tak, ako sa volá? Každý, koho sa takto spýtate, odpovie, že je to preto, že má štyri nohy. Je však aj iné vysvetlenie. Kedysi boli lešenárske kozy také nestabilné, že skákali hore dole.

Dnešné lešenárske kozy sú zvyčajne vyrobené zo zváranej ocele, sú riadne vystužené a tie väčšie je možné nastavovať ich výšku až do 170 centimetrov. Čo znamená, že ak si zaobstaráte párik lešenárskych kôz, budete mať po ich nastavení na maximálnu výšku a riadnom premostení k dispozícií síce malé, ale predsa veľmi solídne lešenie.

Podobne, ako pri iných výrobkoch je možné aj pri takom jednoduchom výrobku, ako je lešenárska koza vybrať z viacerých možností. Minimálne celkovú šírku či maximálnu výšku zdvihu.

Oceľová lešenárska koza však nie je jediná pomôcka, ktorá môže pomôcť dostať majstra do pracovnej výšky. Niekedy podstatne lepšie poslúžia rebríky. Hoci dnes už vo veľkej väčšine prevažujú hliníkové rebríky, ešte stále je možné kúpiť si aj drevené rebríky, hoci už vyzerajú obstarožne a podstatne lepšie služby urobia hliníkové rebríky. Sú ľahké, skladné, rýchlo rozložiteľné do maximálnej dĺžky a navyše je možné rozložiť ich aj tvaru písmena A, čo výrazne zvyšuje ich použiteľnosť. A vďaka širokej podstave sú aj podstatne stabilnejšie ako drevené rebríky.

Rebríky majú oproti lešenárskym kozám ešte jednu nezanedbateľnú výhodu. Je možné využívať ich nie len na stavbe, ale aj v záhrade. Ak je lešenárska koza jednoúčelová pomôcka, využívaná len na stavebné práce,  rebríky si nájdu v dome aj v záhrade množstvo využití. Či už treba vyčistiť strešný žľab, namontovať tabuľku s popisným číslom, alebo strihať stromy a oberať ovocie. Všetko to zvládne jeden hliníkový rebrík.

Ak sa chystáte vyberať hliníkový rebrík, neunáhlite sa. Možností je veľa a bude dobre, ak sa povenujete viacerým možnostiam. Rebríky sa totiž vyrábajú vo viacerých kombináciách dĺžok. A nie vždy je prvá tá najlepšia. Myslite napríklad na to, kde budete rebrík skladovať. Aj keď rebrík, ktorý pri plnom rozložení atakuje dĺžku 8 metrov môže mať prepravnú dĺžku ani nie 3,5 metra, predsa to môže pre niekoho znamenať veľa. Je preto dobré spočítať si, nie len aký dlhý rebrík potrebujete, ale aj to, aký dlhý rebrík ste aj uskladniť, pripadne previezť.

Pokiaľ robíte často drobné opravy fasády a váš dom nie je príliš vysoký, možno pre vás stojí za povšimnutie pomerne nový koncept rebríkov, ktoré nemajú dve, ani tri, ale hneď štyri ramená. Pri úplnom rozložení dosiahne tento hliníkový rebrík až do výšky štyri metre. Existuje však aj iné použitie. Dve stredné ramená je možné zaaretovať vo vodorovnej polohe, zatiaľ čo dve krajné v kolmej. A hneď máte k dispozícií ľahké lešenie vysoké približne 125 centimetrov.

Čítané: 3207 x