Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Zničia úrodu a zašpinia okná. Ako sa zbaviť vtákov na balkóne a v záhrade?

Datum: 17.09.2019

Ich spev je veľmi príjemný a radi si ho vychutnáme v letných podvečeroch. No vtáky dokážu v záhrade alebo na balkóne narobiť poriadnu škodu. 

Nejeden záhradkár má s nimi nepríjemné skúsenosti. Behom chvíle totiž zlikvidujú celú úrodu bobuľovitého ovocia. A na balkóne vedia narobiť obrovský neporiadok. Chcete sa ich zbaviť natrvalo, ale humánne? Vieme, ako na to.

Mechanické plašiče vtákov

Niektorý z týchto spôsobov, ako sa zbaviť okrídlených škodcov, ste už možno vyskúšali. Ak si napríklad chcete zachrániť úrodu čerešní, na strom zaveste niekoľko starých CD. Odrážajú sa od nich slnečné lúče, ktoré vtákom nepríjemne svietia do očí a tak ich odplašia. Podobne môžete využiť aj plastové fľaše. Tie však plašia vtáky svojim zvukom, ktorý vydávajú vo vetre. Takto môžete postupovať aj vtedy, ak vám vtáky šarapatia na balkónoch a znečisťujú ich.

V prípade bobuľovitého ovocia, ktoré rastie na kríkoch, môžu dobre poslúžiť aj sieťky. Tie síce vtáctvo neodplašia, no poslúžia aspoň na ochranu úrody.

Zvukový odpudzovač vtákov

Mimoriadne jednoduché a v podstate bezprácne riešenie je použiť originálne plašiče vtákov. Vhodný je zvukový odpudzovač vtákov. Jeho výhodou je to, že človek zvuk nepočuje, no pre vtáka je veľmi nepríjemný. Ako takýto plašič vtákov funguje? Veľmi jednoducho. Stačí ho zapojiť do zdroja elektriny a odpudzovač vtákov začne vydávať ultrazvukové signály. Dosah takýchto plašičov je, podľa typu prístroja, aj desiatky metrov. Odplašia tak vtáctvo z celej záhrady.

Nechajte to na prírodu

Ak vás trápia hlodavce, jednoduchým riešením je pasca na myši. No pri vtáctve to takto nefunguje. Môžete to však nechať na prírodu! Zaobstarajte si mačku, ktorá je prirodzený nepriateľ a teda aj plašič vtákov. Ak ju necháte voľne sa pohybovať po záhrade, populácia vtákov sa zníži. Podobnú službu vám môžu spraviť aj niektoré rasy psov.

Poďme si to teda zhrnúť. Neželaných návštevníkov môžete odplašiť mechanickými, zvukovými, ale aj prirodzenými – biologickými plašičmi. No ak chcete ísť na istotu, určite použite zvukové plašiče vtákov, ktoré sú veľmi účinné, bezprácne a humánne. A využiť ich môžete tak v záhrade ako aj na balkóne.

Čítané: 4495 x