Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Dovolenka na lodi v Chorvátsku. Ako na to?

Datum: 14.11.2019

Plavba loďou je v poslednej dobe čím ďalej tým viac obľúbeným spôsobom, ako stráviť dovolenku pri mori. 

Chorvátsko so svojím členitým pobrežím ponúka množstvo krásnych miest, zátok či ostrovčekov, na ktoré sa nedostanete len tak každý deň. Práve (nielen) túto výhodu ponúka prenájom plachetnice v Chorvátsku. Aj vy by ste radi zažili nezabudnuteľnú dovolenku, ktorú si budete rozhodne chcieť zopakovať? Ako si teda prenajať loď v Chorvátsku na vašu najbližšiu letnú dovolenku?

 

Prenajať si loď nie je žiadna veda, ako by sa na prvý dojem mohlo zdať. Prenájom lode nie je zložitý proces, avšak vždy je lepšie, ak pri svojom výbere zhodnotíte niekoľko kľúčových faktorov. Tie vám pomôžu k tomu, aby bol váš výber najlepší, vaša loď v dobrom stave aby ste si vy mohli užiť dovolenku naplno. Na čo sa pri prenájme lode zamerať?

Prenájom plachetnice v Chorvátsku

Jadranské more a pobrežie Chorvátska ponúka ideálne podmienky na rekreačné plavby a dovolenky na lodi. Nielen krásne zátoky, ostrovy či mestečká, ale Chorvátsko je vybavené aj marínami s výborne fungujúcimi službami. Jachtárska sezóna sa v Chorvátsku začína v apríly a končí sa v októbri.

Vezmite do úvahy referencie

Na Jadrane a rovnako aj v Stredomorí nájdete mnoho agentúr, ktoré ponúkajú prenájom lodí. Avšak, nie pri všetkých môžete rátať s ich serióznosťou. Práve preto by ste nemali hľadať prenájom plachetnice v Chorvátsku len tak naslepo. Zamerajte sa na to, že si vyhľadáte referencie. V tomto prípade je najideálnejšie, ak sa informujete u priateľov a známych, ktorí už s takýmto typom dovolenky mali skúsenosť. Osobná referencia je vždy tá najspoľahlivejšia. Ak vo vašom okolí nemáte nikoho, kto absolvoval dovolenku na lodi, môžete si skúsiť vyhľadať referencie na internete. Pri výbere agentúry sa radšej zamerajte na tie slovenské, a tak sa vyhnete prípadným nedorozumeniam. 

Pamätajte, že najlacnejšie nie je najlepšie

Je úplne samozrejmé a prirodzené, že vás bude zaujímať cenová ponuka a jednotlivé ceny budete porovnávať. Na tom nie je nič zlé, no majte pritom na pamäti, že nie vždy to, čo je najlacnejšie je zároveň aj tou najlepšou voľbou. A to sa týka aj dovolenky na lodi a jednotlivých ponúk. Ak je ponuka príliš lacná v porovnaní s konkurenciou, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o staršiu loď, ktorá však môže byť horšie vybavená či dokonca poruchová. Nedovoľte, aby sa vám pre nižšiu cenu skončila celá dovolenka s nepríjemnou skúsenosťou. Vo všeobecnosti platí, že do kvality sa oplatí investovať, a takto je to aj v tomto prípade ak ide o prenájom plachetnice v Chorvátsku. Vo väčšine prípadov platí, že dobré a kvalitné agentúry, ktoré ponúkajú dovolenky na lodi, majú svoje lode vybookované na 80% už pred začatím sezóny. Ak natrafíte na podozrivo nízku cenu lode už v danej sezóne, s najväčšou pravdepodobnosťou môže ísť o loď, ktorá je staršia a prenajímatelia ju ponúkajú pod cenu.

 

 

Skontrolujte si loď aj sami

Staré dobré pravidlo – dôveruj, ale preveruj – platí aj v tomto prípade. Kapitán, predtým, než prevezme loď, by si ju mal celú prezrieť a skontrolovať. Mal by rozvinúť plachty, skontrolovať telo lode rovnako aj funkčnosť jednotlivých zariadení. Keď sa po návrate z vyplávania vrátite a nájdu sa nejaké poškodenia, bude to, bohužiaľ na vašu zodpovednosť. Správnou kontrolou pred vyplávaním sa takýmto nepríjemnostiam môžete vyhnúť. Je samozrejmé, že počas plavby hrozí isté riziko, že sa loď môže poškodiť. V tomto prípade máte dve možnosti. Buď pri preberaní lode zaplatíte kauciu, z ktorej sa uhradí prípadná oprava, alebo zaplatíte kompletné poistenie. Druhá možnosť je častejšia a aj viac korektná. Seriózne agentúry poskytujú lode aj s poistením. Pri kaucii totiž hrozí, že istú časť z nej pri odovzdávaní lode už neuvidíte a tak zaplatíte aj predchádzajúce škody spôsobené na lodi inými.

Ak zvažujete prenájom lode v Chorvátsku, určite pri výbere lode zvážte tieto všetky faktory. Dovolenka na lodi je jedinečným a autentickým zážitkom, preto by ste si výberom lode mali byť stopercentne istí. Nedovoľte, aby vám dovolenku pokazil zlý výber. Vyberajte podľa dobrých referencií, rozumnej ceny ale aj služieb, ktoré agentúra ako LuxurySailing.eu ponúka.

Čítané: 3009 x