Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Triedenie odpadu: Najdetailnejšia príručka na triedenie odpadu

Datum: 27.11.2019

Možno aj vy občas zaváhate, ktorý výrobok patrí do akého smetného koša. Separovanie odpadu sa môže javiť ako komplikované a časovo náročné.

Systém triedenia odpadu na Slovensku nie je jednotný a práve z dôvodu zjednotenia tohto procesu do jednej komplexnej príručky vznikol unikátny dokument ako správne a jednoducho triediť odpad.

Prvá príručka vznikla pre Bratislavu a po pozitívnych reakciách verejnosti a dopyte po príručkách aj pre ďalšie mestá a regióny Slovenska, odborníci vypracovali príručku, ktorá obsahuje všetkých šesť systémov, na základe ktorých funguje separácia a recyklácia odpadu na Slovensku.

Príručka dostala názov Alchýmia triedenia komunálneho odpadu. V príručke nájdete informácie ako triediť odpad a prečo konkrétny výrobok patrí alebo nepatrí do určitého prúdu odpadu. Nájdete v nej podrobný popis každej kategórie odpadu a vysvetlenie, prečo sú niektoré výrobky vhodné len do komunálneho odpadu, aj keď by sme ich považovali napríklad za kategóriu plastov. Okrem známych kategórií plast, sklo, kov a papier obsahuje príručka aj časť venovanú bioodpadu, textilu a elektroodpadu. Častokrát sú to práve tieto komodity, o ktorých triedení chýbajú dostupné informácie. Príručka je jedinečná tým, že sa nezaoberá len vzniknutým odpadom a správnym nakladaním s ním.

Predchádzať vzniku nadmerného množstva odpadu je dnes dôležitou súčasťou enviromentálnej osvety. V príručke sa dozviete ako správne vytriediť napríklad plast, aby mohla efektívne prebiehať recyklácia plastov, a zároveň sa dozviete, ako používanie plastových výrobkov obmedziť na minimum. Dočítate sa o užitočných radách, ako jednorazové výrobky nahrádzať ekologickejšími verziami s dlhšou dobou použitia. Príručka vznikla spolu s odborníkmi z OZV Natur-Pack pod záštitou Inštitútu cirkulárnej ekonomiky o.z. Túto príručku nájdete zadarmo na stiahnutie na stránke www.incien.sk, www.naturpack.sk alebo www.triedenieodpadu.sk.

Čítané: 3400 x