Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Ako nenaletieť podvodníkom pri kúpe nehnuteľnosti

Datum: 19.01.2020

Súčasné úroky na hypotékach neustále tlačia ceny nehnuteľností nahor. Záujemcovia o vlastné bývanie, predovšetkým mladí ľudia, ktorí kupujú svoje prvé bývanie čelia častokrát situácii, kedy sa musia rozhodnúť kúpiť nehnuteľnosť na základe jednej prehliadky.

Kúpa nehnuteľnosti však nie je to isté, ako si kúpiť nový smartfón, treba si dávať pozor. Preto sme spísali overené tipy ako nenaletieť podvodníkom pri kúpe nehnuteľnosti.

Viete si predstaviť situáciu, kedy vojdete do bytu, prezriete si ho 15 minút a následne sa musíte rozhodnúť, či sa rezervačná zmluva podpíše, alebo nie? Presne takto to dnes funguje na trhu realít, hlavne v Bratislave. Unáhlené rozhodnutia tak môžu viesť k chybám. Dodržujte preto tieto tipy a chráňte sa pred podvodníkmi pri kúpe nehnuteľnosti.

Používajte overené webstránky

Pri hľadaní nehnuteľnosti musíte začať so serióznymi inzerátmi. Príspevky na Facebooku, alebo Instagrame sú často legitímne, ale nie sú to platformy určené na inzerciu konkrétnych inzerátov nehnuteľností. To znamená, že sa tu môžu jednoducho uverejňovať klamlivé inzeráty. Spoľahnite sa preto na overené webstránky s dlhoročnými skúsenosťami.

Dávajte pozor na naliehavé žiadosti alebo výzvy

Vo všeobecnosti je potrebné pamätať na to, že na nikoho by sa nemal vyvíjať nátlak, aby ste sa rozhodli rýchlo. Ak sa podpisuje kúpna zmluva, požiadajte o kópiu vopred. Všímajte si každý detail a v prípade, ak je predložená zmluva iná ako predtým dodaná cez e-mail, okamžite zbystrite. Nikto by nemal mať problém s overením informácií, alebo vysvetlením, prečo sa veci zmenili, najmä ak ide o zasielanie obrovského množstva vašich ťažko zarobených peňazí tretej strane.

Uistite sa, že posielate dokumenty bezpečne

Realitní agenti občas voľne posielajú zmluvy ako prílohy PDF. Sú to dokumenty obsahujúce neuveriteľne osobné a citlivé informácie - všetko od ceny, podmienok vkladu, zápis do katastra, výšky úveru, dátumov atď. Namiesto zdieľania týchto dokumentov prostredníctvom e-mailu, mali by byť šifrované na heslo, ktoré poznáte iba vy a zapojené strany. Taktiež by ste mali byť oboznámený so všeobecné pravidlami ochrany údajov – GDPR.

Dôkladne skontrolujte e-mailové adresy

Pri komunikácii s kýmkoľvek zúčastneným na transakcii sa uistite, že e-mailová adresa je rovnaká e-mailová adresa, s ktorou ste korešpondovali od začiatku transakcie. Počas transakcie hľadajte nezrovnalosti, ako sú zmeny e-mailových adries, meno pripojené k e-mailovej adrese a telefónne číslo uvedené v e-mailovom podpise. Taktiež si všímajte, kto je na kópii e-mailov. O akýchkoľvek zmenách týkajúcich sa kúpy nehnuteľnosti by mali byť informované všetky strany.

Buďte vždy opatrný

Kúpa nehnuteľnosti by nikdy nemala byť braná na ľahkú váhu. Obzvlášť v dnešnej dobe, keď sa ceny menia takmer každý mesiac. Pri jednaní by ste mali byť vždy opatrný a akonáhle vám je niečo nejasné, pýtať sa a zisťovať všetky informácie.

Čítané: 4248 x