Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Staňte sa domácim baristom

Datum: 05.03.2020

Dáš si turka alebo nescu? Taká je ponuka kávy vo väčšine domácností. Čo keby mali vaši hostia na výber ristretto, doppio či Caffe Olé? Ak radi navštevujete kaviarne, aby ste si vychutnali naozajstnú kávu, ľahko to môžete dosiahnuť. 

Skvelú kávu si totiž môžete pripraviť aj doma či v práci. Káva nemá len úžasnú chuť, ale mnoho ďalších predností, ktoré vám pomôžu k psychickej a dokonca aj fyzickej pohode.

Prečo je dobré piť kávu?

Niekto kávu miluje, a tak si dopraje aj niekoľko šálok denne. Je však káva prospešná pre naše zdravie?

Väčšina ľudí si myslí, že väčšie množstvo kávy nám veľmi dobre nerobí. Málokto totiž vie, aké blahodarné účinky kvalitná káva má. Okrem kofeínu obsahuje aj zdraviu prospešné látky - nenasýtené mastné kyseliny, lipidické oleje, draslík a magnézium. Na telo pôsobí aj ako výborný antioxidant. Dokonca istý japonský vedec zistil, že pomáha k dlhšej životnosti buniek a potlačuje úzkosť. Vedci z iných krajín zase potvrdili, že zabraňuje tvrdnutiu pečene, znižuje riziko vzniku diabetu a predchádza vzniku Parkinsonovej choroby.

Ak chcete potešiť priateľov alebo kolegov v práci skvelou kávou, nemusíte ich pozývať do kaviarne, ale môžete im pripraviť skvelú kávu vy sami.

Nie je káva ako káva

Zabudnite na Jacobs, Dadák, Douwe Egberts alebo Tchibo. Pokiaľ ste barista začiatočník, siahnite po značkách ako je Illy, Lavazza či Dallmayr. Ak na prípravu kávy vyberiete značku, ktorá má nižšiu kvalitu, môže sa stať, že bude mať vodnatú chuť.

Lepšie značky vám zaručia nielen hutnú chuť, ale aj príjemný ovocný nádych. Aby bola káva skutočne dobrá, je potrebné kupovať zrnkovú kávu a čerstvo ju pomlieť tesne pred prípravou.

Máte príležitosť zohnať čerstvo praženú kávu? Tak neváhajte siahnuť práve po nej, pretože čerstvo pražená káva vám zaručí skvelú chuť. Potom aj zabudnete, že existuje nejaká napodobenina vo forme instantnej kávy.

Určite vyskúšajte viac druhov kávy, aby ste si mohli nájsť svoju obľúbenú chuť. Dbajte však na to, aby bola jednodruhová (káva len z jeden oblasti určitej zeme).

Testovať môžete napríklad kávu z Indie, Indonézie, Kolumbie, Brazílie, Etiópie,... Ak chcete ochutnať šampanské medzi kávami, môžete vyskúšať Kopi Luwak. Má to však dva háčiky. Prvý je cena, pretože šálka tejto výnimočnej kávy stojí neuveriteľných 4000 Eur.

Druhý háčik je v tom, že sa vyrába z výkalov kunovitej šelmy cibetky. Táto najdrahšia káva na svete je jedinečná svojou korenistou chuťou s nádychom čokolády a karamelu.

Aký kávovar vám pomôže k výrobe dokonalej kávy?

V prvom rade záleží na tom, aký typ kávy máte radi. Ak si najviac vychutnávate espresso, stačí si kúpiť kvalitnú zrnkovú kávu, mlynček a french presso alebo moka kanvicu.

K príprave espressa nepotrebujete veľký a komplikovaný kávovar. Ak však uprednostňujete cappuccino alebo caffè latte, musíte sa porozhliadnuť po kvalitnom kávovare, ktorý vám to bude schopný pripraviť.

Kapsulové kávovary

Tieto kávovary bývajú cenovo najpriateľnejšie, ale pozor. Vo finále nie sú až také lacné. Jedna kapsula vyjde na cca 30 centov, čo je pri každodennom pití kávy z dlhodobého hľadiska dosť veľa.

Ďalšia nevýhoda je v tom, že máte obmedzený výber značky, ktorú môžete do tohto kávovaru použiť. Kapsule sú navyše takmer nerecyklovateľné, takže ich využívanie zaťažuje naše životné prostredie.

Automatické kávovary

Tento typ kávovaru je vhodný pre tých, ktorý si radi vychutnajú dobré cappuccino, ale nemajú talent naučiť sa ho vyrábať. Príprava kávy je vďaka automatickému kávovaru hračkou.

Stlačením tlačidla vám kávovar namelie potrebné množstvo kávy na jednu dávku a následne ju pripraví. Ak uprednostňujete latté pred espressom, našľahá vám aj mlieko. Sám sa dokáže prečistiť a ak by aj potreboval vašu asistenciu, prostredníctvom displeja si o to sám povie. Ideálny prístroj pre pohodlných alebo zaneprázdnených ľudí.

Pákový kávovar

Tento typ kávovaru vám dáva príležitosť stať sa pravým baristom. Ponúka priestor pre rôzne spôsoby prípravy kávy. Dokážete ovplyvniť jej chuť a intenzitu množstvom či kvalitou mletia. Je množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú prípravu kávy a všetko závisí len od vašej zručnosti a kvalite daného kávovaru.

Pri výbere dbajte na to, aký tlak je kávovar schopný pri chystaní kávy vyvinúť. Minimálny tlak by mal byť 9 barov. Dôležité je aj to, aby dokázal ohriať vodu na ideálnu teplotu na výrobu kávy. Cena kvalitných pákových kávovarov je vyššia, ale sú ideálne na to, aby ste sa práve na nich naučili ako sa stať dobrým baristom.

Čítané: 3187 x