Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Revolučné náhrady plastu, ktoré prispievajú k ochrane životného prostredia

Datum: 27.03.2020

EKO plast a BIO plast ako pomocníci pred ekologickou katastrofou.


 V dnešných časoch si čoraz viac ľudí uvedomuje ekologický dopad na našu planétu. Ale ako prispieť k tomu, aby každý z nás zanecháva uhlíkovú stopu čo najmenšiu? Poďme si predstaviť 5 faktov, o ktorých ste asi nevedeli:

1. Označenie biodegradovateľné plasty, vždy neznamená, že sú aj kompostovateľné.

2. Normy pre kompostovateľné plasty vyžadujú, aby všetky aditíva, boli tiež biodegradovateľné.

3. Bioplasty by teoreticky mohli nahradiť akýkoľvek jednorazový výrobok vyrobený z plastu, ako sú príbory, balenia a slamky.

4. Niektoré sú „biologicky odbúrateľné“, zatiaľ čo iné sa rozkladajú takmer rovnako pomaly ako tradičné plasty.

5. Biologicky rozložiteľné plasty sa recyklujú už do pár mesiacov.

Pochopenie, ktorý ,,biologický materiál” je najlepší, môže byť mätúce.

Čo je to bioplast?

Pojem bioplast je akýkoľvek plastový materiál, ktorý je primárne získaný z obnoviteľných organických materiálov, ako je napríklad kukuričný škrob. Na rozdiel od klasických plastov, nám bioplasty prinášajú ekologické výhody, ktoré môžu pomôcť znížiť znečistenie prírodných ekosystémov a zmenšiť tak našu ekologickú stopu. 

Aké druhy bioplastov poznáme

Odbúrateľné: Všetky plasty na báze ropy sú technicky odbúrateľné. Nikdy sa však úplne nerozložia a preto zanechávajú stopu v podobe mikročastic, ktoré znečisťujú vodu, pôdu a celú našu planétu.

Biologicky odbúrateľné: Všetky biologicky rozložiteľné plasty, ktoré k svojmu rozkladu potrebuju mikroorganizmy, huby a riasy, oxid uhličitý a iné zložky. Rozkladajú sa niekoľko mesiacov až rokov.

Kompostovateľné: Kompostovateľné bioplasty sa dokážu rozložiť na biomasu bohatú na živiny už za tri mesiace a nezanechajú žiadne toxíny ani zvyšky.

 

 

Čítané: 3266 x