Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Aby vaše domáce zvieratá netrápili parazity

Datum: 20.06.2020

Domáce zvieratá žijúce vo voľných výbehoch alebo na záhrade sú ohrozované mnohými parazitmi. Nad týmto problémom by ste nemali zavierať oči, pretože napadnutie zvierat niektorými druhmi parazitov môže viesť až k smrti zvieraťa.

Riešením je včasné zachytenie problému a jeho odstránenie pomocou antiparazitických liečiv.

Pravidelné odčervenie ja základ

Prehliadky u veterinára by mali byť samozrejmosťou u každého chovateľa zvierat. Nehovoríme len o domácich miláčikoch. Taktiež hospodárske zvieratá ohrozujú mnohé ochorenia. Črevnými parazitmi bývajú veľmi často napadnuté napríklad kozy alebo ovce. U všetkých zvierat je prejavom výskytu parazitov v črevách ich úbytok hmotnosti, nechutenstvo či opuchy alebo začervenanie kože.

Veľmi účinnou látkou odstraňujúcou črevných parazitov je širokospektrálne antiparazitikum ivermectin. Liek sa používa na odstránenie hlístov, ale aj vší alebo strečkov živiacich sa krvou zvierat. Zaujímavosťou je, že v poslednej dobe sa ivermectin často skloňuje ako potenciálny liek proti ochoreniu Covid – 19. Ivermectin je dostupný k zakúpeniu na stránkach internetového obchodu Alchimica. Firma Alchimica je renomovaným distribútorom produktov nielen pre laboratória, ale aj pre potravinársky priemysel. Na stránkach Alchimica nájdete až 60 tisíc chemických látok so širokou možnosťou využitia.

Levamisol nielen ako antiparazitikum

Ďalšou veľmi účinnou látkou bojujúcou proti parazitom je levamisol. Táto látka bola objavená v roku 1996. Na začiatku sa primárne využívala ako anthelmintikum vďaka silnému paralyzujúcemu účinku voči parazitom. Podáva sa domácim zvieratám, hlavne psom, ovciam, hovädziemu dobytku, koňom alebo rybám, na odčervenie. Neskoršie výskumy dokázali, že levamisol zaberá pri liečbe nádorových ochorení a reumatickej artritídy. Na druhej strane má látka i nežiaduce účinky, ktoré zapríčiňujú znižovanie počtu bielych krviniek a obranyschopnosti organizmu proti infekciám. Levamisol má pred sebou ešte dlhú vedeckú cestu vedúcu k odhaleniu všetkých svojich priaznivých účinkov a k odstráneniu nežiaducich.

Čítané: 2928 x