Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Záložný zdroj ( elektrocentrála) elektriny pre vašu firmu

Datum: 02.12.2020

Nemocnice, domovy dôchodcov, výťahové systémy či banky sa bez prúdu nezaobídu. V niektorých prípadoch je to až životu nebezpečné, keď ide napríklad o pacientov napojených na dýchacie prístroje.

V prípade nečakaného výpadku je nutné mať záložný zdroj. Patrí vaša firma medzi tie, ktoré bez elektrickej energie nemôžu fungovať? Viete aký je pre vás ten správny záložný zdroj?

Ešte pred samotným výberom, ktorý vôbec nie je jednoduchý, si odpovedzte na pár otázok. Ako často budete záložný zdroj (či inak povedané generátor alebo elektrocentrálu) potrebovať? V akých podmienkach ho budete používať a aké spotrebiče budú na ňom závislé? Potrebujete elektrocentrálu novú alebo postačí používaná?

Pri elektrocentrálach je najdôležitejšie správne dimenzovanie, ktoré v konečnom výsledku zásadne predlžuje životnosť generátora. Pri rozhodovaní je dôležitý počet fáz. Jednofázová elektrocentrála nemá šancu pokryť nároky trojfázových spotrebičov. A opačne, trojfázový záložný zdroj je pri jednoduchých jednofázových spotrebičoch zbytočný.

Nevyhnutné je vyhodnotiť spúšťanie záložného zdroja. Môže byť manuálne alebo pomocou systému ATS (Automatic Transfer Switchers). Tento systém sa odporúča tam, kde by prípadná dlhšia pauza od vypadnutia prúdu spôsobila vážne problémy. Vďaka systému prístroj sám rozozná výpadok prúdu a sám sa naštartuje a bude napájať vašu sieť spotrebičov. Je priam nutné podobný generátor inštalovať tam, kde by mohlo dôjsť k ohrozeniu ľudských životov. Pre rodinný dom či klasickú firmu so základnými spotrebičmi postačí aj manuálne spúšťanie elektrocentrály. Rovnako aj na stavbe, kde generátor potrebujú stroje ako minirýpadlo či minibager.

Pri výbere tiež treba brať ohľad na umiestnenie generátora kvôli hluku a splodinám. Najmä dieselové a benzínové elektrocentrály môžu spôsobovať problémy. Najčastejšie sa preto inštalujú do pivníc alebo garáží s tým, že je nutné zaistiť odvod spalín. Ak by generátor mal byť umiestnený v exteriéri, je nutné jeho zastrešenie.

Ak potrebujete elektrocentrálu napojiť na prístroje, ktoré sú háklivé na výkyvy napätia, poobzerajte sa po takom záložnom zdroji, ktorý podporuje reguláciu AVR (Automatic Voltage Regulator). Táto funkcia zaistí kolísanie napätia najviac v rozmedzí +/- 2%, pričom štandardne je rozmedzie +/- až 8%.  Ak si s výberom neviete rady, môže pomôcť aj požičovńa stavebných strojov, kde nájdete aj elektrocentrály a tiež personál ochotný poradiť. Samozrejme, čím viac funkcií elektrocentrála má, tým je aj jej cena vyššia. Pouvažujte, či nie sú pre vás v konečnom dôsledku výhodnejšie použité stroje.

 

Čítané: 3241 x