Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Na čo by ste mali myslieť pred založením e-shopu

Datum: 04.12.2020

Chceli by ste začať podnikať a hľadáte spôsob ako začať? Jednou z možností je založenie e-shopu. Internetové podnikanie so sebou nesie mnohé výhody a len málo rizík.

Teda v prípade, že dodržíte zopár pravidiel a budete mať dobrý podnikateľský nápad. Zaujala vás táto myšlienka? Tak čítajte ďalej.

Na začiatku nestačí len dobrý nápad

Pred tým, ako začnete pracovať na založení e-shopu by ste si mali dobre premyslieť zopár vecí. V opačnom prípade sa môže stať, že skončíte skorej, než ste poriadne začali. Možno už celkom presne viete, čo by ste chceli na svojich stránkach ponúkať.  No viete komu budete tento tovar alebo služby predávať? Nájdete dostatočne veľkú cieľovú skupinu? Budete sa vedieť na túto skupinu obrátiť (formou reklamy alebo priameho oslovenia)? Tieto otázky by ste si mali pred založením e-shopu prednostne položiť. Nie je na škodu si pred podnikaním spraviť malý prieskum. Zistiť, čo ľuďom vo vašom okolí chýba. Aký produkt alebo službu si nevedia zakúpiť v najbližšom kamennom obchode. Pozorne sledujte aj konkurenciu, ktorá vo vašej oblasti podniká. Nájdite jej chyby a snažte sa im vyvarovať resp. ich úplne eliminovať. Okrem toho vymyslite niečo navyše. Niečo čím u vás zákazník získa viacej ako u konkurencie.

Urobte si rozpočet a finančný plán na prvý rok

Založiť si živnosť je veľmi jednoduché. Stačí jedna návšteva živnostenského úradu v mieste vášho bydliska a behom pár minúť budete mať živnostenský list vo vrecku. Lenže oprávnenie podnikať vás neuživí. Preto si musíte vytvoriť finančný plán minimálne na prvý rok podnikania. Vypočítajte si všetky vstupné investície vrátane možných nečakaných výdavkov, vyrátajte si náklady na kúpu tovaru, kúpu internetovej domény, prípadne na zaplatenie IT technika, ktorý vám komplet stránku vytvorí. Nezabudnite ani na investície vložené do reklamy a samozrejme na plat pre vás resp. pre vášho pracovníka. Prvé mesiace budete celkom iste viac peňazí investovať ako zarábať. Neľakajte sa počiatočných neúspechov, budujte si dobré meno, značku a silnú základňu klientov.

Aj na tieto veci nezabudnite

Počítajte s tým, že prvé týždne v podnikaní budú náročné. Prakticky stále budete musieť riešiť technické problémy a administratívu. A to za pochodu. Preto by ste mali vlastniť kvalitný mobilný telefón, rýchly notebook a silné pripojenie na internet. Skoro všetky pojmy na internete a pri spravovaní internetovej stánky sú v angličtine. Základy tohto jazyka alebo pomoc niekoho, kto anglický jazyk ovláda vám veľmi pomôžu. Kvôli administratíve budete musieť spolupracovať s účtovníkom alebo účtovníckou firmou. Možno vás neminie ani stretnutie s právnikom kvôli zostaveniu obchodných podmienok, reklamačného protokolu a zákonu o ochrane osobných údajov. Ak budete predávať na e-shope tovar, myslite aj na to, že budete musieť stále behať na poštu s balíčkami. Zíde sa vám väčší automobil. V prípade, že máte veľký dom s garážou alebo pivnicou, ušetríte peniaze na prenájom skladu. Možno toho bude na začiatok na vás veľa, ale nezúfajte. Časom sa pre vás všetky podnikateľské povinnosti stanú rutinou. A vy budete konečne sami sebe pánom.

 

 

Čítané: 2266 x