Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Cesta kávy z plantáže do pražiarne – spoznajte celý príbeh kávy!

Datum: 21.01.2021

Symbolická, tradičná vôňa kávy, jej chuť a vzhľad. Všetci ju milujeme a nedáme na ňu dopustiť. Káva je jeden z najznámejších nápojov z celého sveta. Každá krajina preferuje iný druh kávy, tak ako každý človek. Viete však ako prebieha celý proces výroby kávy?

Cesta kávy z plantáže do pražiarne

Proces výroby kávy vie byť občas poriadne náročný. Avšak, povedzme si na rovinu, jednoznačne to stojí za to. Celý proces výroby kávy začína jej pestovaním. Podmienkou pestovania kávy je najmä úrodná pôda, ktorá by mala obsahovať dusičnany, poprípade humus. Mali by ste si byť vedomí toho, že pestovanie kávy je proces, ktorý môže trvať aj niekoľko rokov. Práve preto je tu potrebná veľká dávka trpezlivosti a dôkladná starostlivosť o samotnú rastlinu, tzv. kávovník.

Po vypestovaní kávy nastáva jej samotný zber a spracovanie. Zaujímavosťou je, že plody kávy sú podobné plodom čerešní, a to vďaka sfarbeniu. Dnes poznáme dve metódy zberu kávy, a to suchú a mokrú. Suchá metóda je dnes známa a tradičná metóda. Už z názvu vyplýva, že ide o sušenie plodov. Samozrejme, musia byť zachované určité podmienky a plody kávy by sa mali občas prehrabať, aby sa predišlo najmä ich kvaseniu.

Mokrá metóda je odporúčaná najmä vďaka výsledku, ktorý táto špeciálna metóda zaručuje. Je dokázané, že po suchej metóde má káva výraznú a aromatickú chuť. Plody kávy si prejdú vodným kúpeľom, kde sa plody rozdeľujú podľa toho, či sú dozreté alebo nie. Najskôr sa odstraňuje vrchná šupka plodov, neskôr dochádza k ich fermentácii a nakoniec k samotnému sušeniu.

Záverečná časť procesu výroby kávy

Pražiareň kávy zaručuje dokonalé spracovanie už výsledného produktu. Pomocou chemických reakcií sa z obyčajných plodov stávajú voňavé a chutné kávové zrnká. Káva je tak na svete. Praženie sa tiež nazýva umeleckým dielom. Totiž, praženie ukáže samotný výsledok a chuť kávy.

Káva je čarovný nápoj, ktorý vie nie jedného človeka nakopnúť pozitívnou energiou. Tak neváhajte, spravte si pohodlie a vychutnajte si vašu šálku kávy práve teraz!

Čítané: 2716 x