Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Ako si zabezpečiť pohodlnú a flexibilnú jazdu na koni?

Datum: 24.03.2021

Výbavu pre jazdu na koni nekupujeme ako mačku vo vreci. Na pohodlné a bezpečné jazdenie má vplyv každý jeden prvok z výbavy, no ako prvé sa zameriavame na sedlo.

pohodlné a bezpečné jazdenie na koni

Potom postupne prechádzame na celkové špecifiká postrojov, ich výhody a riziká pri nevhodnom nastavení a výbere. Pevne sa teda uchopte aj tejto šance, predstavte si tú slobodu a vietor vo vlasoch...

Ako sme naznačili, sedlo je alfou a omegou pre bezstarostné jazdenie. Ide najmä o to, že ho považujeme za dôležitý prvok ako pre jazdca, tak aj pre koňa. Už len tým, že sedlo upevňujeme na chrbát koňa, zohľadňujeme bezpečnostnú a zdravotnú stránku využívania tohto doplnku. Môžete sa rozhodnúť pre sedlá anglické, westernové  alebo pre bezkostrové sedlá, vždy najprv prihliadame na ťažisko a rovnomerné rozloženie váhy jazdca. To zabezpečujeme po celej ploche konskej chrbtice.

Len v zdravom tele, zdravé šantenie!

Chrbtové svaly a svaly končatín sú u koní o niečo náchylnejšie na opotrebovanie, na poškodenie kĺbov, šliach a chrupaviek. Riziko zmierňujeme správnym sedlaním, výcvikom a výberom správnej výbavy. Dôležitú úlohu zohráva aj dobre zvolená deka, ktorých je na výber veľké množstvo, ako napríklad anglické, westernové podsedlovky alebo filcové deky.

V prípade že jazdenie nie je nič pre vás a radšej ako sedieť na koni je vašou záľubou pracovať s ním zo zeme, prípadne sa voziť za ním, sú najlepšou voľbou syntetické postroje, ktoré zabezpečujú pohodlnosť pre vášho koňa a zároveň jednoduchosť a flexibilitu pre vás.

Veríme, že aspoň takto v krátkosti sme vám priblížili hlavnú podstatu jazdenia.

Čítané: 3282 x