Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

4 veci, ktoré by ste mali vedieť o kušiach

Datum: 16.04.2021

Kuša sa aj v súčasnosti teší vysokej popularite a dávno ju nepovažujeme iba za výdobytok stredoveku. Práve naopak – výrobcovia neustále ponúkajú nové a nové varianty, objavujú sa stále modernejšie modely a táto zbraň získava stále viac fanúšikov.

Kuše slúžia nielen na zábavnú streľbu vo voľnom čase, ale aj ako lovecká zbraň či dokonca zbraň na športovú streľbu. V dnešnom článku vám prezradíme 4 veci, ktoré by ste o kušiach mali vedieť.

  1. Symbióza pevnosti a elastickosti

Kuše sa najčastejšie vyrábajú z pevných a odolných materiálov, akými môžu byť oceľ, železo alebo drevo. Už v stredoveku sa na výrobu používali tie najodolnejšie druhy dreva a táto myšlienka pretrvala až dodnes. Na druhej strane potrebuje kuša – a hlavne kladková kuša – akúsi elastickosť. Tú zabezpečuje tetiva, ktorá slúži na prenesenie sily do šípu. Tetiva sa najčastejšie vyrába z konope či syntetických materiálov a spája v sebe elastickosť a pevnosť.

Do kvality sa teda oplatí investovať a v takom prípade sa pokojne môže stať, že jedna zbraň bude putovať celými generáciami.

  1. Spojenie strelca s kušou

Strieľanie z kuše ponúka jedinečný, osobitý zážitok a každý strelec pocíti silné spojenie s touto zbraňou. A to najmä preto, lebo sa práve jeho energia presunie do šípu a ten potom zasiahne cieľ.

K natiahnutiu tetivy sa však používajú aj naťahovače či háky, ktoré tento proces výrazne zjednodušujú a sila výstrelu sa zvyšuje. Vďaka tejto pomôcke je tak používanie kuše dostupné aj slabším ľuďom, ako sú deti či dôchodcovia a je vhodná pre začiatočníkov.

Milovníci streľby však na spojenie s kušou nedajú dopustiť a ak to vaša sila dovoľuje, určite skúšajte streľbu aj bez naťahovača.

  1. Kuša – zbraň pre každého

Ako sme už spomínali, kuša je skvelou voľbou pre slabších strelcov, starých ľudí hľadajúcich nové hobby či začiatočníkov, ktorí sa túžia naučiť strieľať, prípadne začať so športovou streľbou. Výhodou sú už spomínané pomôcky na natiahnutie tetivy a to, že sa dá tetiva natiahnuť aj dopredu. Streľba z kuše si nevyžaduje až takú silu a trpezlivosť, ako je tomu pri streľbe z luku.

Aj v stredoveku boli strelci z kuší poväčšine menej trénovaní a skúsení, v porovnaní s bojovníkmi používajúcimi luky a iné zbrane. Často tak kuše vlastnili aj roľníci a obyčajní ľudia.

Ak s kušou začínate, pištoľová kuša je skvelým krokom číslo 1. Postupne, ako sa vypracujete na lepšieho a skúsenejšieho strelca, sa vám otvoria dvere aj k profesionálnejším kušiam, ako sú napríklad reflexné kuše, ktoré sú síce drahšie, ale aj kvalitnejšie. Tak či onak – kuša je dokonalým prvým zoznámením sa so streľbou.

  1. Nadčasová sila

Už v stredovekých súbojoch bojovníci zistili, že šíp z kuše môže hravo preniknúť aj brnením. Mierenie je takisto vskutku jednoduché a ľahko teda pochopiť, prečo táto zbraň prežila až dodnes. Pýši sa nadčasovou silou, ktorá uchváti každého milovníka streľby.

S príchodom strelných zbraní však zisťujeme, že má kuša pomalšiu rýchlosť streľby. Pri love či športovej streľbe je ale táto „nevýhoda“ nepodstatná, a tak si streľbu môžete naozaj užívať. Kuša sa za posledné storočia stala nielen obľúbenou zbraňou ale aj umelecký kúskom, ktorý sa často dedí. Jej nadčasovú energiu si môžete vyskúšať aj dnes!

Pokiaľ neviete, aká kuša by sa hodila práve vám, odborníci z internetového obchodu AFG.sk vám poskytnú svoje bohaté skúsenosti.

Čítané: 2673 x