Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Zmeny pre eshopy od 1.7.

Datum: 08.06.2021

Pre prevádzkovateľov eshopov pripravilo ministerstvo financií novelu zákona, ktorá upravuje podmienky platby DPH v oblasti zásielkového predaja.

Zmeny pre eshopy od 1.7.

Zmeny sa budú týkať internetových obchodov, ktoré predávajú tovar mimo Slovenska do krajín EU.

Sledujte obrat firmy

Zmeny, ktoré budú platiť od 1.7.2021 sa týkajú internetových obchodov vyvážajúcich tovar do krajín EU mimo sídla svojho podnikania. Daňová kontrola môže byť v prípade porušenia zákona naozaj nemilosrdná, a preto si sledujte predovšetkým svoj obrat. Obrat je nutné sledovať v každej krajine, do ktorej zásielkový obchod tovar predá. Ak sa určený obrat presiahne, bude nutné sa v danej krajine zaevidovať ako platca DPH. Tieto hranice obratu sa stávajú od júla jednotné pre všetky krajiny EU. Po ich prekročení sa podnikateľský subjekt v danej krajine zaregistruje, dostane zahraničné identifikačné číslo pre platenie DPH a následne bude musieť v danej krajine fakturovať aj podávať daňové priznanie. Registrácia i platenie daní budú povinné v každej krajine, s ktorou podnikateľ obchoduje. Celý proces vám značne uľahčí účtovnícka firma, ktorá sa problematikou účtovníctva zásielkových obchodov zaoberá. Špičkou medzi takýmito firmami je Emineo Partners poskytujúci nielen daňové poradenstvo.  Ak vás zaujíma cena poradenstva, ich účtovníctvo a cenník kliknite na webové stránky Emineo Partners.

Dôležité je miesto dodania

Limit na registráciu v zahraničí bude od 1.7.2021 vo výške 10 tisíc eur. Po presiahnutí tejto hranice je daňový subjekt povinný plniť všetky už spomínané podmienky registrácie v zahraničí. Sledovať si budete musieť nielen uvedený limit, ale aj miesto dodania. Znamená to, že musíte pozorne evidovať, kde tovar skončí a nie to, akou cestou bol distribuovaný. Po prekročení limitu 10 tisíc eur sa podnikateľský subjekt buď zaregistruje pre DPH v danej krajine, alebo do systému OSS na Slovensku. Odporúčame vám využiť druhú možnosť, pretože registrácia DPH v zahraničí môže byť značne komplikovaná. Naopak systém OSS (one stop shop) vám umožní jednoduchou formou odvádzať DPH do všetkých krajín EU. Ak sa rozhodnete pre registráciu OSS, ktorá vám proces uľahčí, musíte zostať v tomto systéme registrovaní po dobu dvoch rokov. Registrácia vám však značne zníži výdavky na administráciu. Ak je váš obrat nižší a do zahraničia predávate tovar len príležitostne, zmeny a ani registrácia sa vašej firmy netýkajú.

 

 

 

Čítané: 2797 x