Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Eco-friendly kanceláriu? Nečakajte na budúcnosť, zariaďte si ju

Datum: 15.06.2021

Nielen domácnosť, ale aj pracovisko môže byť ekologicky priateľské. Ako zariadiť pracovňu či kanceláriu a zmeniť svoje správanie, ak chcete docieliť prospešné zmeny? S ohľadom na planétu stačí využiť našich 10 tipov, aby sa vám pracovalo lepšie - a s čistým svedomím.

HP

Eco-friendly kancelária

Ekologický prístup a zmena kancelárie? Možno si poviete, že takýto zásah vyžaduje veľkú investíciu. Máme pre vás skvelú správu - vlastne ani nie. Všetko je totiž o malých krôčikoch, ktoré postupne povedú k veľkej zmene. Prečo? Pretože každý krok sa počíta, či už začnete akokoľvek.

1 | Menej papierov, viac nadšenia

Kdeže papiere, keď je dnes bežné posielať zmluvy a dokumenty ekologicky. Znížte tlač a všetko, čo nie je potrebné tlačiť, netlačte. To však neznamená, že nesmiete tlačiť vôbec. Jednoducho len obmedzte spotrebu papierov na minimum. Ušetríte nielen životné prostredie, ale aj náklady na tlač. Hotovo!

2 | Tlačiť môžete ekologicky

Dobre to vieme - bez tlačiarne to tak úplne na 100% nejde. A práve preto je dobré sa zamyslieť, aký krok smerom k ekológii urobiť v kategórii nutnej a nevyhnutnej tlače. Aj tu je niekoľko tipov, ktorými sa môžete riadiť. Predovšetkým je vhodné vybrať tlačiareň, ktorá nie je energeticky náročná. Úsporný prístroj je ale potrebné kŕmiť - nevyhadzujte peniaze kúpou originálnych tonerov a cartridgov. Stavte na alternatívne tonery a ich výhody. To sú kompatibilné náplne, za ktoré ušetríte nielen pri ich obstaraní, ale aj pri tlači. Zvládnu toho veľa a vydržia dlho.

 

POZOR: Či už originálne alebo kompatibilné tonery, vždy vyberajte produkty pre značku tlačiarne. Do tlačiarne HP voľte náplne do tlačiarní HP. Predídete možnému poškodeniu.

 

TIP: Niektoré tonery výrobcovia vykupujú. Buď ich za vás ekologicky zlikvidujú, alebo ich naopak znova naplnia. Nevyhadzujte ich skôr, než sa poradíte s predajcom.

3 | Nakupujte ekonomicky

Pravidelne dokupujete do kancelárie materiál, nápoje, potreby a podobne? Napadlo vám niekedy, koľko jázd tak musíte vy alebo predajca absolvovať? Proste a jednoducho stavte na množstevné nákupy. Ušetríte peniaze aj životné prostredie. A hlavne - budete mať menej starostí.odpojte zariadenie zo zásuvky

4 | Vypínajte prístroje

Niektoré elektronické zariadenia spotrebúvajú energiu aj vtedy, keď sú vypnuté. Ak teda opúšťate kanceláriu, najmä na dlhší čas, vždy odpojte zariadenie zo zásuvky, pokiaľ je to možné. Navyše budete mať istotu, že sa nič nemôže stať, kým ste neprítomní.

 

5 | Vyberajte starostlivo

Od koho nakupujete vybavenie do kancelárie? Vyberajte si dodávateľov starostlivo. Aj malé odchýlky cien pri pravidelných alebo väčších nákupoch usporia financie, ale aj čas. A čo je najdôležitejšie? Sledujte príbehy predajcov, ich postoj k životnému prostrediu. Možno je ideálny čas zvoliť si tých pravých! Takých, ktorí s vami budú zdieľať nadšenie a lásku k planéte.

6 | Recyklácia, recyklácia a zase recyklácia

Ešte netriedime odpad? Ak odpoviete nie, je ideálny čas začať. Kúpte nádoby na triedený odpad a motivujte aj svoje okolie. Nielen papier sa dá recyklovať, zbaviť sa môžete aj plastov či skla. Malý krok, veľký dopad na životné prostredie.

7 | Obmedzte klimatizáciu

Kúrenie a klimatizácia sú síce nevyhnutnými spoločníkmi v kancelárii a na pracovisku, ale ideálne v spojení s termostatom, ktorým ich môžete ovládať a meniť teplotu o desatiny čísel stupňov. Tak, aby ste mohli regulovať teplotu ľahko a rýchlo. A nezabudnite - všetci by sa mali cítiť príjemne.

8 | Privítajte denné svetlo

Denné svetlo je dôležité pre produktivitu a zdravé oči. Ak chcete, aby sa vám dobre pracovalo, obmedzte umelé osvetlenie a pozvite slnko na návštevu. A že to priestor a okná neumožňujú? Potom aspoň stavte na kvalitné úsporné svietenie.

9 | LED osvetlenie

Pokiaľ je potrebné svietiť, posvieťte si na úsporné možnosti. Chytré LED osvetlenie je ideálnym riešením pre vašu kanceláriu. Nadčasové moderné svietidlá totiž dokážu regulovať svit podľa miery denného svetla. Kúpte vhodné žiarovky a budete mať istotu, že je o vás a vaše potreby dobre postarané. Úsporne, ale bez kompromisov pre životné prostredie.

10 | Motivácia a vzdelanie

A nakoniec? Nezabudnite svoje skúsenosti a prístup zdieľať. Namotivuje tak aj ďalších ľudí, ktorí budú nadšení z vašich eco-friendly opatrení. Pravidelne sa spoločne vzdelávajte, hľadajte cesty a hlavne - stojte si za každým malým krokom. Z rešpektu k planéte, na ktorej žijete.

Čítané: 3643 x