Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Ako na parkovanie v Bratislave?

Datum: 17.08.2021

Parkovanie v hlavnom meste Slovenska je nočnou morou pre veľa vodičov. Často je obtiažne zaparkovať v blízkosti domu, ale aj v okolí práce. Jedným z riešení je platené parkovacie miesto alebo garáž na prenájom. Kde v Bratislave zaparkujete bezplatne a kde je lepšie využiť platené parkovacie služby?

Ako na parkovanie v Bratislave

Naliehavosť problému parkovania najviac narástla za posledné roky. Počet automobilových vozidiel na cestách sa rapídne zvýšil. Môže za to najmä skvalitnenie životnej úrovne obyvateľstva či pokles cien áut. Aká je momentálna situácia s parkovaním v Bratislave?

1. Bezplatné parkovanie

Zaparkovať v Bratislave zadarmo je veľakrát takmer nemožné. Napriek tomu sa v okrajových častiach mesta takéto miesta nájdu. No čím ste bližšie k centru, tým bezplatné parkovacie miesto nájdete ťažšie. Skúsiť šťastie môžete v okolí jazera Kuchajda, na chodníku pozdĺž Račianskej a Vajnorskej ulice či pri plavárni Pasienky. Ďalej sa naskytá parkovisko Tyršovo nábrežie, parkovisko TPD v Petržalke alebo parkovisko pod mostom Lafranconi.

Parkovanie v nákupných centrách

Parkovanie v nákupných centrách môžete bezplatne využiť v Avion Shopping park či Shopping Palace Zlaté piesky. Vo väčšine ostatných nákupných centier máte bezplatné parkovanie iba niekoľko prvých hodín. Do tejto skupiny spadajú obchodné centrá, ako sú napríklad Eurovea pri nábreží Dunaja, Centrál na Trnavskom mýte, Aupark v Petržalke alebo Vivo! v časti Bratislava - Nové mesto.

2. Rezidenčné parkovanie

Rezidenčné, inak povedané aj regulované, parkovanie v Bratislave funguje od roku 2021. Zámerom projektu je predovšetkým lepšie parkovanie pri bytovkách, menej dopravných zápch a áut na chodníkoch. Mesto sa rovnako snaží, aby ľudia uprednostnili MHD dopravu pred individuálnou automobilovou.

V lokalite rezidenčných pásiem môžete parkovať zadarmo a bez obmedzenia, iba ak tam máte trvalý pobyt. Prístup tam majú v určených časoch iba vlastníci rezidentských, návštevníckych, bonusových a abonentských kariet. Pre predstavu rezidentská karta na rok vychádza na 39 eur. Ak v daných zónach nebývate, toto parkovanie môžete v určitých časoch využiť aj vy. Je to však spoplatnené. Špeciálne parkovacie lístky si zaobstaráte pomocou SMS parkovacích lístkov alebo ich zakúpením v parkovacích automatoch.

Rezidenčné pásma nie sú funkčné v celom meste, ale iba v častiach, kde je najväčší problém s prebytkom vozidiel. Patria tam napríklad Bratislava - Petržalka, Bratislava - Staré mesto alebo Bratislava - Nové mesto.

Parkovací asistent pass

Bratislavský parkovací asistent má za úlohu zjednodušiť a udať jasné podmienky v rámci regulovaného (rezidentského) parkovania. Na ich stránke si zakúpite parkovacie karty, ktorými sú rezidentská, návštevnícka, bonusová a abonentská karta. Asistent sa rovnako venuje budovaniu parkovacích domov, zrealizované projekty nájdete na uliciach Wolkrova, Saratovská, Veternicova či Závadská.

3. Platené parkovania

Najväčší problém s parkovaním je v strede mesta. Istota parkovacieho miesta či garáže vás zbaví každodenného stresu a naháňania sa za uchmatnutím si voľného miesta. Pozrite sa na prehľad krátkodobých a dlhodobých prenájmov garáží či parkovania.

Služba Parking.sk

Najväčšia ponuka parkovania sa nazýva Parking.sk. Špecializovaný portál sa sústredí na predaj, krátkodobý a dlhodobý prenájom garáží a parkovania na Slovensku. Prináša možnosť parkovania v samostatnom boxe, garáži, krytom alebo vonkajšom parkovacom mieste. Do jeho vyhľadávania zadáte ulicu a mesto, následne si vyberiete z dvoch možností: prenájmu a predaja. Na stránke si môžete dať inzerát, prenajať alebo predať parkovacie miesto, prípadne garáž.

Krátkodobé parkovanie

Ak idete len tak do mesta a hľadáte krátkodobý prenájom parkovacieho miesta, máte viacero možností. Spoplatnené parkoviská, ktorých sumy sa pohybujú od 1 až do 4 eur na deň, hľadajte na Uršulínskej ulici, Fajnorovom nábreží, parkovisku pri ZŠ O. Nepelu či na Kamennom námestí. Krátkodobú garáž na prenájom môžete využiť v budove Tatracentrum, kde sa dostanete z Vysokej ulice.

Čítané: 3972 x