Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Tipy na grilovanie, vďaka ktorým už na vašu záhradnú párty nikto nezabudne

Datum: 06.10.2021

S letom prichádza pochopiteľne aj to najpríjemnejšie kulinárske obdobie! Snáď všetci sa každý rok tešia na grilovanie, ktoré sa každoročne stáva súčasťou voľných letných večerov s rodinou a priateľmi. V dnešnom článku si tieto špeciálne a príjemné chvíľky ešte vylepšíme o niekoľko zaujímavých rád, ako vaše grilovanie pozdvihnúť na vyššiu úroveň!

Tipy na grilovanie

Vyberáte si ten správny záhradný gril?

Samozrejme, prvým dôležitým faktorom vôbec je výber grilu. Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, tak nie každý záhradný gril je rovnaký a niektoré druhy majú rôzne výhody i nevýhody. Pre milovníkov tradičného grilovania sú tou ideálnou voľbou práve grily na drevené uhlie, ktoré dokážu vytvoriť neopakovateľnú arómu v jedle aj pri grilovaní.

Na druhú stranu, plynové grily sú každým rokom čoraz obľúbenejšie. Sú oveľa variabilnejšie, dá sa s nimi kulinársky oveľa viac vyhrať a navyše je ich prevádzka rýchlejšia, príjemnejšia aj lacnejšia. To, že tu chýba typická vôňa dreva, dostatočne vynahrádza ich výborná ovládateľnosť a praktickosť.

Grilovanie už dávno nie je len o mäse!

Pokiaľ chcete na svojej grilovacej párty naozaj zaujať, tak zabudnite na staromódny prístup, ktorý spočíva len z mäsa, chleba a horčice. Moderné grilovanie ponúka oveľa viac možností, ako celý kulinársky zážitok pozdvihnúť na vyššiu úroveň! Konkrétne zelenina je práve tou dôležitou vecou, ​​ktorá pri grilovaní mnohokrát chýba. Najobľúbenejšími druhmi sú, pochopiteľne, cibuľka a s ňou aj cherry paradajky. Dôležitou poznámkou môže byť, že na grilovanie zeleniny je oveľa šikovnejší záhradný gril na plyn.

Cibuľka je výborná len tak ľahko či viac opečená a niektorí dokonca milujú sladkú chuť dokonale karamelizovanej cibuľky za pomoci javorového sirupu. Veľkou chybou by bolo zabudnúť na už spomínané cherry paradajky. Tie nijako nečistite a ideálne ich kupujte priamo na vetvičke. Dajte ich na gril a pečte, kým nie sú zľahka pripečené. Potom si ich pekne za tepla užite s troškou korenia a oleja.

Pripravte neuveriteľné omáčky, ktoré očaria každého

Ak chcete naozaj zaujať a užiť si grilovaciu párty naplno, tak zabudnite na kupované omáčky, horčicu a kečup. Pripravte si vlastné dresingy, ktorými dokážete nejedného prekvapiť. Možností je ohromne veľa.

Ako základ použite rôzne suroviny. Ideálne sú napríklad tatárska omáčka, majonéza, tvaroh či skyr (druh bieleho jogurtu). K nim potom skúšajte postupne priraďovať rôzne bylinky a korenie. Jednou z najlepších kombinácií je mix tvarohu a majonézy, ku ktorému sa pridá troška soli a veľa prelisovaného cesnaku. Dobrý cesnakový dresing má rád takmer každý. A ak chcete niečo pikantné, ​​taká jednoduchá pálivá omáčka v zložení mixu kečupu, majonézy a chilli korenia alebo nasekaných chilli papričiek nikdy nesklame!

Čítané: 3661 x