Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Akváriové ryby a ich najčastejšie choroby

Datum: 03.12.2021

Každý z akvaristov sa určite stretol s nejakou chorobou rýb. Faktom je, že nie všetky choroby sú jednoduchým pohľadom do akvária rozpoznateľné. Niekedy sa môže stať, že bez toho, aby sme si to všimli, nájdeme v akváriu mŕtve rybky. My sa teraz budeme venovať skôr chorobám, ktoré môžeme na rybkách rozoznať.

Akváriové ryby a ich najčastejšie choroby

Častou príčinou ochorenia môže byť už iba samotný presun rybiek z predajne akvaristiky k Vám domov do akvária. V tomto prípade je spúšťačom stres. Ďalšou príčinou ochorenia môže byť napríklad zlé zloženie vody, nevhodné kŕmenie, nevhodne nakombinované druhy rýb, veľké množstvo rýb v malom akváriu a tak podobne.

V prvom rade je dôležité pri prvom náznaku choroby takú rybku oddeliť od ostatných rýb, aby nám ich nenakazila. Preto je vhodné mať v zálohe tzv. karanténnu nádrž s objemom cca 20 litrov . Takú nádrž využijeme aj pri nákupe nových rybiek do akvária, kedy ich tu umiestnime na dobu asi 14 dní.

Ako spoznať chorú rybu

Medzi najčastejšie príznaky sú sfarbenie rybky (vybledne), stiahnuté plutvy, nafúknuté brucho, biele chumáčiky na miestach postihnutých plesňou, zakalené oko alebo sa tiež rybky začnú obtierať o predmety v akváriu, ako napr. dekorácie.

Najčastejšie choroby rýb

Pozor na parazita

Krupička čiže parazit menom Ichthyophthirius multifiliis – je parazit, ktorý napáda povrch tela a medzi príznaky patria biele až bielo-šedé bodky na tele rýb a obtieranie sa o predmety v akváriu. Na liečbu použijeme eSHa Exit a eSHa 2000. Ďalším z prípravkov je tiež malachitová zeleň.

Nafúknuté brucho? Vodnateľnosť

Infekčná vodnateľnosť - túto chorobu spoznáme podľa nafúknutého brucha rybky, vypuklých očí a naježených šupín. Ide o chorobu, pri ktorej sa hromadí voda v tele. Pôvod je bakteriálny a teda použijeme univerzálny prípravok ako napr. eSHa Gastrobac alebo Seachem ParaGuard. Príčinou choroby je väčšinou zlá údržba akvária a vysoká hodnota dusitanov vo vode.

Hľadajte pleseň na plutvách

Bakteriálny rozpad plutiev – je to choroba najmä živorodých rybiek a prejavuje sa vatovitými útvarmi s jemnými vláknami, ktoré vystupujú zo spodu šupín rýb. Príznakom je tiež rozpad plutiev a ich zaplesnenie . Je to opäť, ako už z názvu vyplýva, bakteriálne ochorenie a lieči sa liečivami proti baktériám ako napr. baktopúrom a esha 2000.

Závojnatky trpia na mechúr

Zápal plynového mechúra - touto chorobou trpia najčastejšie závojnatky . Prejavujú sa nekoordináciou smeru plávania (hlavou nahor alebo nadol). Často má aj rybka problém sa potopiť. Pri liečbe sa musíme opäť sústrediť na správnu údržbu akvária, okysličovať vodu a liečiť opäť napr. pomocou Seache ParaGuard.

Ako predísť chorobe

V prvom rade musíme dbať na udržiavanie čistoty vody v akváriu a chrániť rybky pred stresom.

Ďalšou príčinou môže byť nekvalitné krmivo ako je napr. živé kŕmenie. Tu musíme dbať o to, aby sme krmivo pred podaním riadne preprali vo vode.

Príčinou choroby môže tiež byť zanesenie choroby do akvária pri nákupe nových rybiek. Tu by sme určite mali využiť karanténnu nádrž a aspoň 14 dní nechať nové rybky mimo hlavnej nádrže a pozorovať ich, či sa neprejavia nejaké choroby.

 

Čítané: 4443 x