Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Ohňovzdorná reštaurácia: Ako predísť požiaru a čo je dôležité v prípade, keď požiar vypukne?

Datum: 26.01.2022

Oheň.  Ničivý živel, ktorý za krátku chvíľu zmení na popol všetko, čo mu stojí v ceste a nebráni sa bohužiaľ ani ľudským životom. Reštaurácia, či iné gastro zariadenie so sebou vždy prináša vysoké riziko požiaru.

Ako predísť požiaru

Preto treba byť opatrný, myslieť dopredu a zabezpečiť svoju reštauráciu tak, aby sa stala čo najviac ohňovzdornou.

Pár tipov, ako urobiť z reštaurácie ohňom nedobytnú pevnosť

Najlepšia ochrana pred požiarom je poriadna prevencia. A to od správnej údržby gastro vybavenia cez  pravidelné revízie technických zariadení  až po dobre zavedené bezpečnostné postupy. Ako sa teda požiaru vyvarovať, na čo si dať pozor a čo skutočne nezanedbať? Pripravili sme pre vás prehľad toho najdôležitejšieho:

1.   Kuchyňa musí byť vždy 100% zabezpečená. Od personálu, až po rýchlovarnú kanvicu

Kde je kuchyňa, tam je aj vysoké riziko požiaru. Stačí málo. Napríklad to, aby niekto zabudol vypnúť sporák. Kuchynské zariadenie je, samozrejme v reštaurácii nevyhnutné, ale každopádne patrí medzi jedny z najčastejších príčin  požiarov v reštauráciách. Čo konkrétne  býva spúšťačom?

  • Zlyhanie či zostarnutie zariadenia
  • Nesprávna inštalácia alebo údržba
  • Nesprávne čistiace postupy
  • Nepozorné či nedbalé používanie

Našťastie existujú aj postupy, ktorými sa dajú tieto riziká zmierniť. Aké to sú?

  • V prvom rade je skutočne dôležité najať si kvalifikovaných preškolených odborníkov na inštaláciu, údržbu alebo čistenie akéhokoľvek kuchynského zariadenia. Či už ide o gastro potreby alebo iné potrebné (nielen) technické vybavenie.
  • Nepodceňujte opravy vašich zariadení. Oprava skúseným kvalifikovaným technikom síce môže byť finančne náročnejšia, ale zaručí bezpečnosť, ktorá za to skutočne stojí.
  • Rovnako je dôležité pravidelne preškoľovať zamestancov o správnom čistení, vhodných frekvenčných intervaloch a ďalších bezpečnostných postupoch.

2.   Mastné utierky v kuchyni? Užitočný pomocník, ale aj ideálny adept na vznietenie

Na zvyšky kuchynského oleja či tukov sa vždy oplatí mať po ruke niečo, do čoho ich môžeme rýchlo utrieť. Možno sa vám to na prvý pohľad nezdá, ale tukom nasiaknutá utierka predstavuje skutočne vážne nebezpečie požiaru. Oleje a tuky sú totiž samy o sebe vysoko horľavé.

Preto by malo každé gastro zariadenie vždy skladovať takéto utierky v kovových nádobách s viečkom. Uložením do ohňovzdorného materiálu minimalizujete riziko vznietenia. Je veľmi dôležité týmto spôsobom uskladňovať nielen špinavé, ale aj vypraté utierky a to preto, že aj oni už obsahujú isté množstvo tuku a oleja, vďaka čomu sú stále vysoko horľavé.

3.   Priestory pre fajčiarov? Hlavne bezpečne

Vedeli ste, že cigarety sú celosvetovo hlavnou príčinou vzniku požiarov? Aj keď v našich reštauráciách nie je vo vnútorných priestoroch fajčenie dovolené, na terasách to možné je. Preto treba byť pred rizikom z cigariet o krok vpred a myslieť na nasledovné:

  • Priestory vyhradené pre fajčiarov by mali ideálne byť v dostatočnej vzdialenosti od budov, horľavých materiálov či vegetácie – približne 8 m by malo stačiť.
  • Popolníky by mali byť vysypávané len do špeciálnych, na tento účel prispôsobených nádob. V ideálnom prípade je to nehorľavá nádoba s viečkom naplnená materiálom, ktorý má schopnosť oheň zahasiť, a to napríklad pieskom alebo vodou.
  • Je dôležité, aby bol hasiaci prístroj umiestnený vo vzdialenosti maximálne 25 metrov od miesta pre fajčiarov.

Ak už požiar vypukne, je dôležité, aby fungovalo toto:

1.   Správny hasiaci prístroj v kuchyni

Klasický červený hasiaci prístroj síce môže byť schopný uhasiť každý požiar, avšak do kuchyne určite patrí mokrý hasiaci kuchynský prístroj triedy K.

Tento druh hasiaceho prístroju vytvára penu, ktorá je určená výhradne k haseniu “tukových” požiarov a zabraňuje predovšetkým v opakovanom vznietení pretrvávajúceho požiaru.

2.   Aby úniková cesta ostala únikovou cestou

Ľudia si často neuvedomujú dôležitosť nepretržite funkčnej únikovej cesty. Jej účel spočíva v umožnení čo najrýchlejšieho opustenia objektu v prípade nebezpečia. Často sa nenecháva voľne priechodná, ale naopak slúži ako sklad najrôznejších vecí. Nájdete v nich odložené veľké stoly, stoličky, vozíky alebo upratovacie potreby. Všetky tieto veci prekážajú pri rýchlom opustení budovy, ktorý je často spojený s výraznou nervozitou až panikou.

3.   Preškolený personál

Personál musí vedieť, ako sa v rizikovej situácii zachovať, kde sú núdzové východy, úniková cesta, kde sa nachádza hasiaci prístroj a hlavne ako ho používať. Nutnosťou sú pravidelné preškolenia, kde sú tieto možno na prvý pohľad banálne záležitosti opakované. Veľmi efektívne býva, ak je súčasťou tohto preškolenia aj praktický nácvik evakuácie.

 

Čítané: 1903 x