Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Ochrana proti lastovičkám – humánne a účinné riešenie

Datum: 30.01.2022

Vtáky sú vo všeobecnosti problémom vo veľkých mestách, ale tiež na dedinách, a hoci sa prostredia môžu líšiť, spôsoby prevencie alebo odstraňovania zostávajú väčšinou rovnaké.

Ochrana proti lastovičkám

Treba mať však na pamäti, že za zhodenie hniezda vám hrozí pokuta takmer 10-tisíc eur. Ako sa teda zbaviť holubov, lastovičiek či dravcov bezpečným a humánnym spôsobom?

Eliminujte potenciálne zdroje potravy

Prvým krokom pri odstraňovaní vtákov je eliminácia akýchkoľvek potenciálnych zdrojov potravy a uzavretie prístupu do potenciálnych hniezdnych oblastí. Ak kŕmite svojich domácich miláčikov výhradne na záhrade, odstráňte alebo zakryte ich misky s jedlom i vodou. Uistite sa, že krmivo pre domáce zvieratá je uchovávané vo vzduchotesných nádobách; tráva je pravidelne pokosená a živé stromy sú orezané. Ak je však hniezdo už postavené alebo obsadené vtákom, nepokúšajte sa ho odstrániť! Hrozí vám totiž nemalá pokuta, a práve v tomto prípade je ideálne siahnuť po účinnom odpudzovači vtákov.

Aké typy odpudzovačov vtáctva poznáme?

Odpudzovače holubov, lastovičiek i dravcov sú jedným z najúspornejších a najrýchlejších dostupných riešení, pričom inštalácia je pomerne jednoduchá. Hroty sú bežným a lacným riešením na fyzické vylúčenie holubov. Najčastejšie sa vyrábajú v pásoch a fungujú na základe predpokladu, že holuby či lastovičky nemôžu pristáť na zahrotených koncoch hrotov. Umiestňujú sa trebárs na zábradlie balkónu či terasy, kde sa vyskytujú najčastejšie. Odpudzovače vtákov generujú signály v podultrazvukovej až ultrazvukovej oblasti, vďaka čomu chránia požadovanú oblasť pred nevítaným vtáctvom ako sú holuby, škorce, vrabce, drozdy, ďatle a pod. Stop hniezdo predstavuje mechanickú ochranu okien a fasád, a to pred výstavbou hniezd sťahovavého vtáctva. Aj takýmto spôsobom sa dá efektívne zabrániť stavbe hniezd, a to bezpečným a humánnym spôsobom. Mnoho majiteľov domov obľubuje makety dravcov, ktoré fungujú najmä na holuby, ale tiež škorce a drozdy.

 

Čítané: 3166 x