Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Chladiace boxy na mieru: Poznáte ich prednosti?

Datum: 31.01.2022

Chladiace boxy na mieru, to nie sú tie malé plastové boxy, ktoré poslúžia na chladenie potravín, keď idete v nedeľu na piknik.

Chladiace boxy na mieru

Tieto chladiace boxy, prispôsobené požiadavkám klienta, sú časti miestnosti, či celé miestnosti, ktoré si udržiavajú požadovanú nízku teplotu, oddelenú od zvyšku priestoru izolačnými stenami, tak, aby neprichádzalo k tepelným únikom a stratám.

Čo sú chladiace boxy na mieru

Chladiace boxy sa vyrábajú na mieru podľa objednávky daného klienta. Pri návrhu a zostrojovaní chladiaceho boxu sa zohľadňujú faktory, ako sú potrebná teplota, vlhkosť vzduchu, teplota okolia, hodnota skladovaného tovaru či náročnosť manipulácie s tovarom.

Z čoho sa vyrábajú chladiace boxy

Aby chladiace boxy spĺňali náročné izolačné požiadavky a pritom si zachovali svoju variabilitu prevedenia, používajú sa na ich výrobu špeciálne termoizolačné PUR panely. Tieto sendvičové panely sa skladajú až z 0,5 mm hrubého oplášťovania, medzi ktorým sa nachádza izolačné jadro z polyuretánovej peny.

 

Práve tieto PUR panely, z ktorých sú zhotovované steny a strop pre chladiarenský box, môžu mať rôznu hrúbku, čím sa môžu vyskladať izolačné vlastnosti chladiaceho boxu na mieru. Hrúbka PUR panelu používaného na výstavbu chladiaceho boxu môže byť od 40 do 240 mm.

 

PUR panely sa spájajú tzv. skrytým spojom, kedy do seba jednotlivé panely zapadnú a vytvoria tak neviditeľný spoj. Toto riešenie je výhodné hlavne preto, že v takýchto spojoch sa neusádzajú a netvoria plesne, preto steny chladiacich boxov spĺňajú hygienické štandardy pre skladovanie potravín.

 

Okrem stien a stropu je potrebné myslieť pri chladiacich boxoch aj na vstupné dvere do boxu. Tieto špeciálne chladiarenské dvere môžu byť otočné posuvné a dverový priestor môže byť ešte dodatočne oddelený PVC pásmi, aby sa zmiernila tepelná výmena pri otvorení dverí. Chladiarenské dvere sú tiež navrhované na mieru podľa potrieb klienta.

Vlastnosti chladiacich boxov

Chladiace boxy, aby spĺňali aj tie najnáročnejšie požiadavky musia byť skonštruované tak, aby mali nasledovné vlastnosti:

  • musia udržať teplotu vnútri boxu v rozmedzí od -35 do +8 stupňov Celzia
  • musia spĺňať hygienické normy pre styk s potravinami
  • jednoduchá montáž: chladiace boxy sa dajú kúpiť aj prefabrikované, ktoré sa už len zmontujú pomocou zámkov
  • odolnosť: chladiace boxy môžu byť použité aj samostatne v exteriéri, kde musia byť schopné odolávať poveternostným podmienkam a menlivej vonkajšej teplote.

Typy chladiarenských boxov

Veľkoobjemové chladiace boxy

Tieto boxy sú vhodné pri chladení veľkého priestoru, či už časti skladu alebo ako samostatný chladiaci sklad. Taktiež nájdu využitie v potravinárskej výrobe, kedy celá výroba môže prebiehať pri nižšej stabilnej teplote.

Multikabinety

Tieto chladiace boxy sa najčastejšie používajú na skladovanie rôzneho typu potravín v jednom zariadení. Najčastejšie ich nájdeme v skladoch obchodných prevádzok, či menších výrobniach.

Multiboxy

Multiboxy sa hodia pre využitie v stredne veľkých skladoch a supermarketoch, kedy je potrebné mať chladiaci box po ruke a zároveň je potrebné chladiť a skladovať rôzne typy potravín.

Kontajnerové boxy

Kontajnerové boxy sú prenosné chladiace boxy, ktoré sa hodia do exteriéru. Dajú sa použiť všade tam, kde je potrebné dočasné chladenie produktov. Jeho prednosťami sú jednoduchá manipulácia pri prenose boxu a odolnosti voči poveternostným podmienkami v exteriéri.

Použitie chladiacich boxov na mieru

Chladiace boxy teda vďaka svojej variabilite nájdu uplatnenie v priemysle, potravinárstve, mäsovýrobe či spracovaní mlieka, no majú svoje nezastupiteľné miesto aj v logistike a distribúcii potravín a tovarov. Sú jednoducho zostaviteľné a ak je potrebné, dajú sa jednoducho demontovať a premiestniť. Vďaka množstvu možností, ktoré ponúkajú sendvičové PUR panely je možné vychladiť priestor hociakých rozmerov a prispôsobiť tak chladiaci box na mieru podnikania každého klienta.

Čítané: 2846 x