Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Obľúbený chrumkavý dezert – Tartaletky

Datum: 15.02.2022

Pripravujete doma radi sladké dezerty? Iste vás občas opustí inšpirácia a hľadáte nové recepty alebo tipy na sladké pokušenie, ktoré ste svojej rodine ešte neservírovali. Máme pre vás skvelý nápad – kúpte si formičky a vyskúšajte upiecť chrumkavé tartaletky.

Obľúbený chrumkavý dezert – Tartaletky

Nemusíte sa obávať, lebo vďaka kvalitným formám sa vám tartaletky podaria upiecť na prvýkrát.

Pastva pre oči a slasť pre chuťové poháriky

Slovo tartaletka pochádza z francúzštiny a znamená malý koláčik. Práve z Francúzska je tento dezert, ktorý je pastvou pre oči a slasťou pre chuťové poháriky. Francúzi obľubujú tartaletky pečené na slano i na sladko. V zdobení sú priam majstri a tartaletky v ich podaní sú umeleckým dielom. Podobné dielo dokážete vytvoriť aj vy vďaka formičkám, ktoré vám pečenie uľahčia.

Malé koláčiky si podmanili celý svete

Tartaletky sú síce malé, ale chutia veľkolepo. Keďže sa vyrábajú hlavne z lineckého cesta, vydržia vám naozaj dlho. Stačí ich umiestniť do škatule na suché, tmavé miesto a môžete si ich vychutnávať aj dva týždne. Podobne postupujte aj s cestom. Cesto rozdelené na časti uskladnite do mraziaceho boxu a vždy pre pečením vyberte len potrebnú dávku. Samozrejme, že pripraviť tento chutný koláčik je jednoduché hlavne vďaka cukrárskym pomôckam. Formičky na tartaletky a ráfiky na tartaletky umožnia upiecť koláčiky aj menej zdatnému človeku. Pozor však na to, že nie je forma ako forma. Niektoré menej kvalitné zmaria vašu snahu kvôli materiálu, z ktorého sú vyrobené. Prácne pripravené cesto sa na takéto formy lepí a celá vaša snaha skončí pri vyberaní koláčikov z foriem. Piecť tartaletky bez formy vám neodporúčame, pretože vzhľadovo budú mať len máločo spoločné s koláčikmi pečenými vo forme.

Kde nájsť formy na tartaletky a ako ich pripraviť

Najkvalitnejšie formy na tartaletky nájdete na stránkach e-shopu toptacky.eu. Môžeme vás uistiť, že ide o top produkty, ktoré vlastnoručne odskúšali majitelia tohto obchodu - rodina cukrárov. Sami o sebe vravia, že hľadajú pre ľudí len to najlepšie z celej Európy a nič, čo sami nepovažujú za top, nepredávajú. Objednajte si na ich stránkach rôzne formičky na tartaletky a zaručene nebudete sklamaní. Najobľúbenejší produkt je forma na mini tartaletky, vďaka ktorej vytvoríte chrumkavé mini koláčiky. Na ich upečenie okrem formy budete potrebovať cesto, plnku a niečo na ozdobenie. Cesto pripravíte z 250 g hladkej múky, polky masla, jedného vajca a 100 g práškového cukru. Plnku na tartaletky je možné pripraviť na stovky spôsobov podľa vašej chuti. Napríklad v miske premiešajte 300 ml mlieka, 3 PL kryštálového cukru a 1 balenie karamelového pudingu. Zmes uvarte do zhustnutia a nechajte vychladnúť. Následne do zmesi pridajte vyšľahanú kyslú smotanu s cukrom. Tartaletkové cesto sa plní po vychladnutí a na ozdobenie môžete použiť jahody, maliny, čučoriedky alebo strúhanú čokoládu. Dobrú chuť!

 

 

Čítané: 2798 x