Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Akú jachtu si vybrať na rekreačné plavby po mori?

Datum: 21.02.2022

Plavenie po mori už nie je privilégiom vyvolených ako tomu bývalo v minulosti. Dovolenky na jachtách sú rovnako bežné ako dovolenky v letných rezortoch.

Akú jachtu si vybrať na rekreačné plavby po mori?

Ak si zrátate výdavky na jednu exotickú dovolenku, tak sa dostanete k cene plavby súkromnou luxusnou jachtou. Akú jachtu si však vybrať, aby bola vaša plavba komfortná a bezpečná?

Jachty na rekreačné účely

Na rekreačné účely slúžia rôzne typy jácht, ktoré poskytujú rozdielne stupne pohodlia. Dnes už nie je problém nájsť súkromné spoločnosti alebo cestovné kancelárie ponúkajúce jachty na prenájom. Zároveň nie je problém nájsť firmy, ktoré jachty dovážajú a predávajú. Jachty na predaj je možné vyberať zo širokej ponuky podobne ako automobily. Pozor však na to, že kúpou jachty vaše povinnosti nekončia. Ak sa budete chcieť vybrať na more, nebude vám stačiť kurz vodca malého plavidla, ktorý je len minimom pre kormidelníkov. Po mori sa môže plaviť len ten, kto získa kapitánske skúšky. Preto je oveľa bežnejšie na more vyraziť s najatým personálom resp. kapitánom.  Dôležitý je nielen samotný kapitán, ale tiež výber jachty. V prípade, že sa rozhodnete pre plavbu s priateľmi, je nutné vybrať väčšiu loď s viacerými kajutami na prespatie. Pre športovo založených ľudí sú k dispozícii plachetnice, ktoré vám umožnia sa podieľať na plavbe aktívnejšie. Nemusíte sa však obávať, že by bola plachetnica menej komfortná ako iné typy jácht. Maximálny pocit stability a pohodlia poskytujú predovšetkým jachty typu katamarán.

Pre maximálny komfort

Katamarány sú poháňané hlavne motormi a vďaka svojej konštrukcii sú stabilnejšie aj na rozbúrených vodách.  Patria medzi najviac preferované lode na predaj i na prenájom. Aj medzi katamaránmi nájdete typy, ktoré sú hybridné - čiastočne ovládané plachtami a čiastočne motorom. Oveľa častejšie sa využívajú plne motorové katamarány, ktoré sú výkonnejšie a rýchlejšie. Preto sú vhodné na dlhšie plavby a na dovolenkové zážitky. Katamarány sú nielen stabilnejšie, ale ich výhoda spočíva aj v tom, že sa s nimi lepšie manévruje v plytších prístavoch. Ak hľadáte maximálny komfort a rýchlosť, investujte do motorovej jachty. Tieto plavidlá sú zväčša veľmi priestranné až luxusné. Majú rozmerné kajuty a nadštandardnú výbavu. Luxus vám nič nehovorí a chcete si len užiť vodné plochy na Slovensku? Kúpte si alebo prenajmite motorový čln. Vietor vo vlasoch a pocit slobody vás utvrdia v tom, že váš výber bol správny.

 

 

 

Čítané: 2374 x