Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Ako vybrať správnu epoxidovú živicu?

Datum: 15.03.2022

Domáci majstri a handmade výrobcovia sa s epoxidovou živicou už stretli. Tento materiál je ako stvorený na kreatívnu tvorbu šperkov alebo na opravu i výrobu atypického nábytku.

epoxidová živica

S epoxidovou živicou sa veľmi dobre pracuje za predpokladu, že si vyberiete správny typ. Poradíme vám, ktorá epoxidová živica je vhodná pre vaše potreby.

Aké druhy epoxidovej živice poznáme

Epoxid je polymér, z ktorého sa vyrábajú lepidlá, laky a farby. Svoje využitie našiel v chemickom, elektronickom či leteckom priemysle. Na domáce využitie sa používa epoxidová živica zalievacia a pre profesionálov je určená stabilizačná živica. Prvá menovaná, zalievacia živica, je určená na výrobu šperkov a dekorácií. Vyrobiť z nej možno aj nábytok. Vyznačuje sa dobrou priľnavosťou k rôznym druhom materiálu. Veľmi rýchlo zatvrdne na dreve, plaste i na kovovom povrchu. Jej prednosťou je tiež odolnosť voči UV žiareniu. Zalievacia epoxidová živica je využiteľná na mnoho spôsobov, a preto patrí medzi najviac preferované živice. Stabilizačná živica nie je určená na domáce použitie. Pri práci s touto živicou je nutné využívať priestory stabilizačnej komory, v ktorej živica vytvrdne. Môžete sa s ňou stretnúť v nábytkárskych firmách, kde slúži na výrobu a opravu nábytku. Jej prednosťou je to, že sa na povrch veľmi jednoducho rozleje v tenkej vrstve a okamžite zastabilizuje drevený povrch. Po použití stabilizačnej živice sa nemusíte obávať straty farebnosti a ani degradácie dreva.

Čo si všímať pri výbere epoxidovej živice

Epoxidovú živicu môžete nájsť v obchodoch s rôznou viskozitou, farbou a možnosťami hrúbky odlievania. Práve tieto parametre by mali byť pri výbere živice prvoradé.

Farba epoxidovej živice

Na opravu nábytku sa využívajú bezfarebné, transparentné živice. Niekedy môžu mať jemne žltý tón. Samozrejme, že na výrobu šperkov a dekorácií uprednostníte epoxidovú živicu s farebnou pigmentáciou, vďaka ktorej dokážete vytvoriť rôzne farebné kombinácie.

Viskozita epoxidovej živice

Epoxidová živica môže mať rôznu viskozitu, od ktorej závisí to, ako sa s ňou pracuje. Čím je viskozita vyššia, tým lepšie sa vám bude rozlievať a zapracovávať do materiálov. Pre precíznejšiu prácu a pomalšie rozlievanie zvoľte živicu s nižšou viskozitou.

Hrúbka odliatku epoxidovej živice

Epoxidovú živicu je možné odliať do rôzne hrúbky, zväčša ide o hodnotu od 3 do 10 cm. Na každom produkte je uvedené do akej hrúbky je možné živicu liať. Po prekročení tejto hranice môže prísť k praskaniu povrchu. Na jemné šperky vám bude stačiť živica s nižšou hrúbkou odlievania, ale na výrobu dosiek použite tú, ktorá má hodnotu hrúbky odliatku 10 cm.

 

 

Čítané: 3088 x