Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Aký je rozdiel medzi špedičnou a logistickou firmou?

Datum: 31.03.2022

V procese zasielateľstva sa využíva niekoľko pojmov, ktoré majú medzi sebou súvis, avšak ich význam je rozdielny. Ak potrebujete realizovať prepravu svojho tovaru za pomoci spolupráce s profesionálom, s veľkou pravdepodobnosťou sa stretnete s termínmi ako je logistická, alebo špedičná spoločnosť.

Špičková špedičná spoločnosť

Ako sú tieto firmy spojené s prepravou a pohybom obchodných produktov? Čo sa skrýva za ich pomenovaniami?

Čo je to špedičná spoločnosť?

Špedičná spoločnosť, alebo inak povedané zasielateľská spoločnosť zefektívňuje segment dodávateľského reťazca. Zvyčajne spolupracuje s viacerými partnermi na vnútroštátnej, či medzinárodnej úrovni. Nákladná doprava spoločnosti by mala byť pohotová, aby zabezpečila plynulý presun tovaru do cieľového miesta.

Koordinácia a preprava tovaru z jedného bodu do druhého sa uskutočňuje prostredníctvom viacerých dopravných prostriedkov ako je letecká, námorná, cestná, v niektorých prípadoch aj železničná doprava. Špeditéri majú zároveň solídne znalosti a skúsenosti vo svojom odbore, vďaka čomu je ich nákladná preprava sprostredkovaná na vysokej úrovni. Zásady zasielateľstva vychádzajú z účinného a nákladovo efektívneho presunu tovaru, ktorý je počas svojej cesty udržiavaný v dobrom stave (napríklad špeciálne navrhnuté chladiarenské vozidlá pre tovar rýchlo podliehajúci skaze).

Čo je to logistická spoločnosť?

Logistika je odbor, zaoberajúci sa organizáciou a chodom činností, ktoré od seba navzájom závisia. V oblasti úspešného fungovania dopravných systémov má na starosti to, aby transport tovaru prebiehal bez problémov, bol dodaný na správne miesto, za prijateľnú sumu a v dohodnutom čase. Pri rýchlo rozrastajúcej sa trhovej ekonomike a silnej konkurencií je takmer nevyhnutnosťou, aby sa logistická firma snažila o čo možno najväčšie naplnenie očakávaní zákazníka a uspokojenie jeho dodávateľských potrieb. V mene svojho klienta navrhuje dodávateľské procesy, organizovanie a kontrolu nad špecifickými logistickými operáciami. Zatiaľ čo sa logistická spoločnosť postará o viacero fáz dodávateľského reťazca, klient sa môže sústrediť na svoju hlavnú podnikateľskú činnosť.

Spolupráca so špeditérom: Výhody

Nákladná preprava uskutočňovaná bez spolupráce s odborníkom niekedy nie je schopná doručiť tovar načas, čím sa zvyšuje riziko straty klientely. Špedičná spoločnosť však zabezpečuje spoľahlivé vyzdvihnutie a doručenie zásielok, či už ide o zákazku na vnútroštátnej, alebo medzinárodnej úrovni. Jednou z najvýznamnejších výhod špeditérstva je dbanie na bezpečnosť pri prevoze balíkov. Zákazník sa nemusí obávať poškodenia tovaru aj napriek tomu, že tovar posiela do vzdialenejších krajín. Nákladná doprava preváža náklad s maximálnou starostlivosťou. Môžeme sem napríklad zaradiť spoločnosť Logway s.r.o., ktorej individuálny prístup oceňujú zákazníci už viac ako 10 rokov.

Špeditér ponúka bezproblémové a rýchle služby – tie pomáhajú pri rozširovaní individuálneho podnikania. Podniky si najímajú špeditérske služby aj na prepravu tovaru vo veľkom množstve. V takomto prípade zohráva podstatnú úlohu aj to, či špedičná spoločnosť disponuje vlastným skladom, kde tovar dočasne uloží (najlepšie pod dohľadom kamerových systémov).

Spolupráca s logistickou spoločnosťou: Výhody

Dobrý poskytovateľ logistiky pomáha zlepšovať a vyzdvihovať kvalitu služieb, ale aj dobré meno svojho zákazníka. Takýmto spôsobom nákladná preprava prebieha bez väčších komplikácií. Dôležité je tiež organizačné zosúladenie. Aj keby nákladná doprava predstavovala ten najmodernejší vozový park, bez správnej organizácie a pohľadu profesionála by mohlo dôjsť k narušeniu harmonogramu a celého prepravného procesu.

Netreba zabúdať ani na úsporu času a financií. Ak by podnik musel každý deň riešiť otázku riadenia prepravy tovaru, vyžadovalo by si to nemalé množstvo času, energie a peňazí. Už len vybavovanie objednávok, či zabezpečenie príchodu vodičov na miesto určenia dokáže zabrať aj hodiny pozornosti. Pri spolupráci s logistickou firmou však môžete odbremeniť personál od týchto povinností, aby sa mohol sústrediť na iné pracovné úlohy.

 

Čítané: 3089 x