Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Zoznámte sa s faktormi, ktoré ovplyvňujú chuť kávy.

Datum: 06.04.2022

Či už používate plnoautomatický kávovar alebo pákové kávovary, chuť kávy je vždy iná. Toto sú faktory, ktoré ju ovplyvňujú.

Zoznámte sa s faktormi, ktoré ovplyvňujú chuť kávy.

Určite ste sa stretli s viacerými návodmi a receptami ako si pripraviť chutnú kávu v pohodlí domova. Vlastníte výberový plnoautomatický kávovar a napriek tomu, že si kupujete kvalitnú kávu, jej chuť neuspokojuje vaše predstavy a požiadavky?  Existuje niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú chuť kávy, poďte sa s nimi zoznámiť.

Či už vlastníte pákové kávovary, plnoautomatický kávovar alebo nespresso kávovary, mali by ste poznať základné faktory, vďaka ktorým si môžete vylepšiť šálku kávy, ktorú si pripravíte v pohodlí domova.

Základné faktory, ktoré ovplyvňujú chuť kávy

Či už ste milovníkom kávy alebo len potrebujete svoj príjem kofeínu, určite chcete aby vám vaša káva dostatočne pošteklila chuťové poháriky. Aby ste vedeli, ako pripraviť chutnú kávu, stačí vám poznať len niekoľko faktorov.

Výber tej správnej kávy

Podľa vašich chuťových preferencií, by ste si mali vybrať druh svojho kávovníka. Existuje ich niekoľko druhov, no len dva druhy sú naozaj vhodné na ich spracovanie a pitie v podobe kávy. Sú to Arabica a Robusta. Poznáte aký je medzi nimi rozdiel?

Arabica rastie vo vyšších nadmorských výškach a jej obsah kofeínu v porovnaní s Robustou je naozaj nižší. Chuť má však jemnejšiu a rozmanitejšiu, zároveň vyžaduje aj väčšie nároky na jej pestovanie.

Robusta je naopak odolnejšia voči škodcom a jej nároky na pestovanie sú výrazne menšie, jej chuť je horkastá a výrazná a obsah kofeínu môže byť až dvojnásobný oproti Arabice.

Stupeň praženia kávy

Číslo, ktoré vyjadruje stupeň praženia kávy, sa neuvádza zbytočne. Podľa tohto čísla sa môžete orientovať v chuti. Čím je číslo vyššie, tým môžete očakávať horkejšiu chuť. Naopak ak je stupeň praženia nízky, v chuti prevláda acidita.

Mletie kávy zohráva veľkú rolu

Moderné plnoautomatické kávovary disponujú oceľovým mlynčekom, ktorý poskytuje niekoľko až 13 stupňov hrubosti mletia, na ako jemne si kávu môžete pomlieť. Vyskúšajte rôzne varianty a vyberte si pre vás tú najlepšiu. Váš plnoautmatický kávovar vám nastaví hrubosť a množno namletej kávy automaticky, potom ako si zvolíte typ kávy, vďaka tomu máte istotu, že vaša káva bude vždy podľa vašich predstáv.

Pákové kávovary majú výhodu, že minimalizujú oxidačný efekt, pretože káva netrávi v zásobníku dlhší čas, a tak sa vyhýba možnosti navlhnutia. Avšak sú pákové kávovary, ktoré majú integrovaný mlynček priamo v kávovare, čo znamená, že aj pri pákovom kávovare využívate podobný systém mletia kávy ako pri tom plnoautomatickom. Príprava kávy sa môže zdať časovo náročnejšia, ale jej chuť je vďaka tomu, že si ju pripravíte podľa svojich predstáv naozaj výnimočná a určite poteší vaše chuťové poháriky. Nezabudnite kávu dávkovať do nahriatej páky a poriadne ju stlačiť pomocou temperu.

Kvalita a teplota vody

Tvrdá voda neprospieva kávovaru ani káve samotnej. Je potrebné ju odmäkčovať, ale nemali by ste to robiť na sto percent, pretože minerálne látky, ktoré sú vo vode ukryté, jej dodávajú tú správnu arómu a taktiež ovplyvňujú jej chuť. Dôležitá je aj teplota vody, ideálna káva by mala mať približne od šesťdesiat až po šesťdesiatpäť stupňov Celzia.

Údržba kávovaru

Dôležitá je aj pravidelná údržba kávovaru. Vďaka nej získate naozaj lahodnú chuť kávy a predĺžite životnosť vášho spotrebiča. Pokiaľ budete kávovar pravidelne čistiť, zabránite vzniku usadeninám, ktoré ovplyvňujú chuť kávy.

Dokonalý výsledok urobí servírovanie

Ak vám aj napriek tomu, že ste vyladili všetky detaily, ktoré váš kávovar ponúka, stále niečo chýba a nesedí, môže to byť aj chyba servírovania kávy. Aj správna šálka hrá veľkú rolu. Ideálna je taká, ktorá je hrubostenná a so správnym tvarom. To už závisí na tom, akú kávu preferujete, v prípade, že ste fanúšikom espressa, postačí vám mini šálka, ktorá polahodí aj vášmu oku. Pretože pôžitok z kávy si vychutnávame nie len pomocou chuťových pohárikov ale aj čuchu a vizuálneho dojmu.

V dnešnej dobe nie je problém si pripraviť dokonalú kávu v pohodlí domova. Teraz už poznáte faktory, ktoré ovplyvňujú jej chuť, na rad prichádza vybrať ten správny kávovar. Trh je naozaj široký. Je len na vás či vám viac vyhovujú plnoatimatické kávovary alebo kávovary s inými funkciami.

 

 

Čítané: 2554 x