Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Aké hnojivá by ste mali zvážiť pri pestovaní ovocných stromov a kríkov?

Datum: 20.04.2022

Ovocné stromy a kríky sú veľmi citlivé na správne hnojenie. Na rast a produkciu kvalitných šťavnatých plodov potrebujú mnohé živiny, ktoré sa v pôde častokrát nevyskytujú v dostatočnom množstve. Ktoré konkrétne hnojivá sa oplatí používať?

Aké hnojivá by ste mali zvážiť pri pestovaní ovocných stromov a kríkov

Organické verzus umelo vyrábané hnojivá

Hnojivá sa v zásade rozdeľujú na organické a umelo vyrábané. Prvý menovaný typ má výlučne živočíšny pôvod. Ide napríklad o kravský hnoj, ktorý slúži ako výborné trávnikové hnojivo. Výborne však poslúži aj v prípade hnojenia ovocných stromov, kríkov či zeleniny. 

Vedeli ste, že obľúbeným organickým hnojivom je aj močovina a konský trus?

Umelé hnojivá sa vyrábajú priemyselne, vďaka čomu môžu mať rôzne percentuálne zastúpenie jednotlivých účinných látok. V dnešnej dobe si viete zakúpiť napríklad špeciálne hnojivo na jahody či hnojivo na paradajky. Rozdiely sú práve v chemickom zložení, ktoré je prispôsobené požiadavkám konkrétnej rastliny. 

Správne použitie hnojiva 

Umelé hnojivá sa v pôde obvykle rozpúšťajú veľmi rýchlo, a preto sú vhodné na podporu rastu počas jari a leta. Naopak, organické hnojivá sa vyznačujú postupným uvoľňovaním účinných látok do pôdy. Používajú sa najmä na jeseň, aby udržali kvalitu pôdy cez zimu. Pri pestovaní ovocných stromov a kríkov sa oplatí využívať oba druhy. 

Najlepšie hnojivá na ovocné stromy a kríky 

Ideálne trávnikové hnojivo či hnojivo na paradajky, jahody alebo ovocné stromy obvykle nemá také isté zloženie. Aby ste čo najefektívnejšie podporili vaše stromy a kry v raste, odporúčame používať predovšetkým nasledovné druhy

Ideálne hnojivo na jahody? 

Jahody, viniče či napríklad aj jablone si vyžadujú pre svoj správny rast železo. Rastlinám ho jednoducho dodáte prostredníctvom špeciálneho hnojiva, ktoré je tvorené síranom železnatým. Hnojí sa postrekom roztoku na list – obvykle v priebehu júna. 

Hnojivo pre ovocné stromy a kríky

Toto umelo vyrábané hnojivo má podobu praktických tabliet, ktoré sa umiestňujú do pôdy. Účinné látky, najmä dusík, draslík a fosfor, sa v pôde postupne uvoľňujú a zásobujú korene ovocných stromov či kríkov potrebnými živinami. Hnojivo Silva tabs obsahuje aj horčík, vápnik a síru. 

Liadok vápenatý 

Ide o najrýchlejšie pôsobiace hnojivo, ktoré je vhodné na prihnojovanie ovocných stromov a kríkov počas ich rastu. Liadok vápenatý je však vhodný aj ako trávnikové hnojivo a poslúži taktiež pri hnojení zeleniny. 

Zaujímavosť: Benefitom liadku vápenatého je skutočnosť, že obsahuje vápnik. Vďaka nemu znižuje kyslosť pôdy a zlepšuje skladovateľnosť plodov – predovšetkým jabĺk, ktoré sa tak stávajú menej náchylné na hnitie.

Cererit s guánom a lignohumátom

Ide o univerzálne NPK hnojivo vhodné pre ovocné stromy a kry. Obsahuje guáno, ktoré vzniká mineralizáciou trusu vtákov žijúcich v Južnej Amerike. Podporuje rast koreňového systému a zlepšuje kvalitu plodov.

Čo sa týka obdobia jesene, obľúbené trávnikové hnojivo, prípadne hnojivo na paradajky, jahody, ovocné stromy či kry, predstavuje kravský hnoj. Rozhodnúť sa však môžete aj pre umelé hnojivá v podobe tabliet, ktoré sa postupne uvoľňujú do pôdy. V dnešnej dobe sa dajú zakúpiť rýchlo a jednoducho online – z pohodlia vášho domova.

Čítané: 2635 x